Vojni napredak sirijskih pobunjenika

sanel
By sanel

Sirijski pobunjenici u utorak su ostvarili znatan pomak u žestokoj borbi za kontrolu nad palestinskim izbjegličkim kampom, saopćili su lokalni stanovnici i aktivisti.

Skoro 95 posto Palestinaca pobjeglo je iz kampa Yarmouk nakon što im je sirijska vojska lojalna predsjedniku Basharu al-Assada izdala ultimatum da napuste kamp, saopćio je palestinski ambasador u Siriji, javlja palestinska agencija Mena.

U međuvremenu, dvoje Rusa i jedan italijanski inženjer kidnapirani su u Siriji, saopćili su ruski i italijanski zvaničnici.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su kidnapirani Rusi bili zaposleni u metalurškoj fabrici u Latakiji.

Oslobođen američki novinar

Američka televizijska mreža NBC saopćila je da je njen novinar Richard Engel oslobođen zajedno sa svojim snimateljima. Novinarska ekipa je bila kidnapirana prije pet dana i nisu ozlijeđeni, javio je NBC.

U noći s ponedjeljka na utorak, Assadove snage izvele su zračne napade na istočne i južne rubove prijestolnice, javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Tokom noći, sirijski pobunjenici, uz pomoć grupe palestinskih boraca, pokušali su iz kampa Yarmouk istjerati prorežimsku organizaciju Popularni front za oslobođenje Palestine – Generalna komanda (PFLP-GC).

Nastavak borbe dolazi dva dana nakon što su sirijski vojni avioni bombardirali kamp prvi put od početka 21-mjesečnog rata u Siriji. U napadima je ubijeno osmero ljudi.

Jedan stanovnik Damaska kazao je kako je u kampu vidio ogroman broj pripadnika Slobodne sirijske vojske (FSA) iz obližnjih naselja, dok nigdje nije bilo Assadovih boraca.

Aktivista, koji se predstavio kao Abu al-Sukan, kazao je da se FSA sprema za nastavak borbe, iako su se Assadovi borci i pripadnici grupe PFLP-GC povukli.

“Ne možemo reći da je iko potpuno preuzeo kontrolu nad kampom, jer je režimska vojska i dalje u prvom kampu u Palestinskoj ulici u obližnjem naselju Tadamun”, kazao je on za AFP u noći s ponedjeljka na utorak.

“Što se tiče FSA, oni su mnogobrojni i strateški spremni, jer su konačno ušli na jug kampa i jednostavno im je da se kreću i dovedu pojačanje”, rekao je Sukan u javljanju iz kampa, gdje je ostao sa suprugom i djecom.

Palestinci u Siriji, uglavnom sunitski muslimani, podijeljeni su u ustanku protiv Assada, koji je predstavnik alevijske manjine, pripadnika šiitskog islama.

Sukan je kazao da je grupa prorežimskih palestinskih boraca prebjegla na stranu Slobodne sirijske vojske.

Humanitarna kriza

“Nisu svi naoružani ljudi u kampu članovi grupe PFLP-GC. Ima različitih komiteta i grupa za narodnu odbranu i nekolicina njih prebjegla je u FSA”, kazao je on.

“Definitivno ima Palestinaca koji se bore na strani sirijskih pobunjenika. U posljednja tri dana vidjeli smo tijela palestinskih boraca ubijenih u borbama u Damasku”, kazao je šef Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Sukan je kazao da je 35 posto stanovnika Yarmouka pobjeglo iz straha od borbe i zračnih udara, dok su se u kampu uvjeti znatno pogoršali.

“U kampu vlada ogromna humanitarna kriza. Nema bolnica ni vatrogasaca, a ulice nisu sigurne”, kazao je on.

(AJ Balkans)

Share This Article