UN: Dramatična eskalacija rata u Siriji

sanel
By sanel

Generalni sekretar Ujedinjenih nroda (UN) Ban Ki-moon upozorio je na “dramatičnu eskalaciju” sirijskog rata, navodeći zračne napade sirijskih snaga na palestinski izbjeglički kamp Yarmouk u Damasku u nedjelju, saopćio je njegov glasnogovornik.

Ban je upozorio da se napadi na civile mogu označiti kao “ratni zločini”, prenijela je agencija AFP.

“Generalni sekretar upozorio je na kontinuiranu dramatičnu eskalaciju nasilja u Siriji posljednjih nekoliko dana, kao i na ogromnu opasnost po civile u područjima sa sukobima”, rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

Pomoć izbjeglicama

Ban je rekao da je zračni napad na izbjeglički kamp Yarmouk “pitanje za ozbiljnu zabrinutost”.

Sirijski opozicioni aktivisti su saopćili da je najmanje osmero ljudi poginulo u tim napadima, prenio je Tanjug.

Generalni sekretar UN-a je, također, upozorio na izvještaje o masovnim ubistvima manjiske alevijske zajednice, kojoj pripada i predsjednik Bashar al-Assad, u selu Akrab prošle sedmice, kao i na ispaljivanja raketa dužeg dometa.

“Gađanje civila ili izvođenje vojnih operacija u naseljenim područjima je neselektivan i nesrazmjeran čin povređivanja civila i predstavlja ratni zločin”, istakao je Ban.

On je zahvalio zemljama oko Sirije koje su prihvatile stotine hiljada izbjeglica, ukazavši na to da je veoma važno držati granice otvorene “za sve one koji bježe od nasilja u Siriji”.

Ban je pozvao podijeljene velike sile da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se zaustavili tragični sukobi u Siriji.

(AJ Balkans)

Share This Article