Sirijske vlasti tvrde da neće upotrijebiti hemijsko oružje

sanel
By sanel

Generalni direktor Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja sa sjedištem u Holandiji Ahmet Uzumcu u razgovoru s novinarom agencije Anadolija, u vezi sa eventulanim korištenjem hemijskog oružja u Siriji, kazao je da je zajedno sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom poslao tri pisma kojima se sirijske vlasti upozoravaju da ne koriste hemijsko oružje.
Uzumcu je kazao da Sirija posjeduje oko 1.000 tona hemijskog oružja, ali da ne postoji siguran način da se utvrdi tačno koliko tog oružja ima Sirija, kao i lokacije na kojima se ono čuva.

“Postoje izvještaji koji govore o tome da je Sirija tokom 70-tih i 80-tih godina proizvodila hemijsko oružje. Nismo u mogućnosti da kažemo da je Siriji pomogla ova ili ona zemlja, ali znamo da nije potrebna neka posebna oprema za proizvodnju takvog oružja. Ban Ki-moon je poslao dva pisma sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u kojima mu je poručio da ne koristi hemijsko oružje. Ja sam poslao pismo Ministarstvu vanjskih poslova Sirije. Generalnom sekretaru UN-a je došao odgovor u kojem se navodi da Sirija neće nikad koristiti hemijsko oružje. Korištenjem hemijskog oružja krše se međunarodni zakoni”, kazao je Uzumcu.

On je podsjetio da je 1992. godine u Genevi finaliziran sporazum o zabrani korištenja hemijskog oružja. Istaknuvši da je ovaj sporazum bio jako opširan i sveobuhvatan, on je kazao da je sporazum dat na potpis 1993. godine i da je četiri godine kasnije stupio na snagu. Također je napomenuo kako je 188 zemalja potpisalo sporazum, a da samo osam nije.
On je naglasio da nijedna zemlja koja je potpisala sporazum nije povlaštena što se tiče proizvodnje i razvoja ovog oružja.

“Nijedna zemlja nema pravo na hemijsko oružje. Dakle, radi se o izričitoj zabrani. Zemlje koje su odranije imale hemijsko oružje morale su prijaviti tačno koliko i šta imaju. Svo hemijsko oružje se pod našom kontrolom uništava. Rusija i SAD su dvije zemlje sa najvećim zalihama ovog oružja. U SAD-u smo blizu 90 posto hemijskog oružja uništili, a u Rusiji oko 70 posto. U narednih 4-5 godina, očekujemo da ćemo ga u potpunosti uništiti. Irak i Libija također posjeduju određenu količinu hemijskog oružja. Postoje također i sistemi kontrole tako da niko ne može ponovo razviti hemijsko oružje”, izjavio je Uzumcu.

(Anadolija)

Share This Article