Sirijsku opoziciju priznalo 130 država

sanel
By sanel

Više od 100 država svijeta, među kojima su i Sjedinjene Američke Države, priznalo je novoformiranu opozicionu koaliciju u Siriji kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Opozicija je dobila snažnu podršku u Maroku na sastanku grupe Prijatelji Sirije. Uoči sastanka, američki predsjednik Barack Obama je izjavio da SAD glavnu sirijsku koaliciju sada priznaje kao “legitimnog predstavnika” sirijskog naroda.

Ta koalicija je sada dovoljno obuhvatna da može predstavljati narod, ocijenio je on u intervjuu televiziji ABC News.

Obama je rekao da je Nacionalna koalicija, koju je dosad priznalo 130 zemalja svijeta, dovoljno uključena, kao i da odražava i predstavlja sirijski narod.

Zbog toga je došlo vrijeme da SAD preduzme taj “veliki korak”, koji su već napravili Velika Britanija, Francuska, Turska i zemlje Perzijskog zaljeva.

Ovo saopćenje daje novi legitimitet pobunjenicima i označava novu fazu u naporima SAD-a da izolira Vladu Bashara Al-Assada, ocjenjuje ABC.

Američki predsjednik je istakao da “priznanje podrazumijeva i odgovornosti”, a to, kako je objasnio, znači da se sirijska opozicija treba efikasno organizirati, predstavljati sve stranke i biti opredijeljena za političku tranziciju, u kojoj će biti poštovana prava žena i manjina.

Assadovo ‘vrijeme je prošlo’

Prema njegovim riječima, priznanje ne znači da će SAD početi snabdijevati sirijsku opoziciju oružjem, ali funkcioneri američke administracije ne isključuju takvu mogućnost u budućnosti, ukoliko bude ocijenjeno da je to potrebno kako bi se pomoglo političko rješenje.

“Vrijeme ovog režima je gotovo. Odgovorni su za toliko puno zločina”, rekao je šef njemačke diplomatije Guido Westervelle.

Njegov britanski kolega William Hague kazao je kako sada svijet vidi da postoji alternativa.

“Pozivam sve zemlje, uključujući Kinu i Rusiju, da rade s nama kako bi se okončao konflikt.”

Predstavnci Katara kazali su da će sukob stati kada ode Assad.

William Burns, zamjenik državne sekretarke SAD-a, kazao je kako se u velikom broju gradova i sela “rađa nova Sirija”.

“Režim Bashara al-Assada mora otići i otići će. Što prije to učini, bit će bolje za Sirijce.”

Sirijcima stiže 100 miliona dolara humanitarne pomoći iz Saudijske Arabije, a isto obećavaju i druge zemlje.

“Putem sirijske opozicije humanitarna pomoć će stizati do sirijskog naroda. Ubrzat će to odlazak Bashara al-Assada”, kazao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Šef sirijske opozicije Mouaz Al-Khatib kazao je kako smatraju međunarodnu zajednicu, posebno Rusiju, potpuno odgovornom ako režim upotrijebi hemijsko oružje protiv naroda.

“Tražimo od Rusije da prekine svu političku i vojnu pomoć režimu”, rekao je on.

Međutim, u Moskvi ne odstupaju od svojih razmišljanja.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov kazao je kako je “dobrim dijelom iznenađen” odlukom SAD-a da prizna opozicionu koaliciju.

“Čini se da su Sjedinjene Države odlučile staviti sav ulog na vojnu pobjedu ove Nacionalne koalicije u Siriji”, rekao je on.

(AJ Balkans)

Share This Article