Kršćanin na čelu Nacionalnog vijeća Sirije

sanel
By sanel

Sastanak Nacionalnog vijeća Sirije (SUK), koji se protekla tri dana održavao u Dohi, okončan je izborom novog predsjednika vijeća. Na čelo SUK-a izabran je George Sabra, porijeklom kršćanin, koji je treći predsjednik Nacionalnog vijeća Sirije od kada je formirano ovo tijelo.

Predstavnici sirijske opozicije izabrali su i članove Generalne skupštine, koju će činiti 41 delegat, te Izvršni odbor u sastavu od 11 članova, javio je izvještač agencije Anadolija.

U izboru predsjednika SUK-a ključnu ulogu odigrala je sirijska frakcija Muslimanske braće (Ihvan), koja je podržala kandidaturu Sabre.

Predsjednik Ihvana Sadreddin Bejanuni, podršku Sabri ocjenio je važnim korakom u reformskom procesu u zemlji.

– Podrška Sabri pokazuje da Ihvan neće pod svaku cijenu pretendirati na vlast. Najbitnija je stabilnost reformskog procesa. Sirijski narod će svakako izabrati novog lidera nakon Bašara al-Asada, pojasnio je on.

Opozicione grupe iz Sirije, koje su također prisustvovale sastanku, iznijele su listu kandidata. Od ukupnih 105 kandidata na listi, polovinu čine kurdske grupe u SUK-u, te kandidati iz Damaške deklaracije i Muslimanske braće.

(Fena)

Share This Article