Davutoglu: tražimo primirje u Siriji

sanel
By sanel
Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je, nakon sastanka sa šefom diplomatije Jemena Ebubekirom Abdullahom Al-Kirbijem, kako se nada da će se u Siriji desiti primirje u vrijeme nadolezećeg muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

Davutoglu je naglasio da je sirijski narod u posljednjih 18 mjeseci pretrpio veliku bol i nasilje, te da su sve bajrame i praznike proveli pod zvucima granata.
“Zato ponovo upućujemo poziv za postizanje primirja u Siriji. Nadamo se da će biti postignuto primirje kako bi naša braća u Siriji bar u toku nadolezećih praznika Kurban-bajrama mogli da žive u miru”, kazao je šef turske diplomatije.
Davutoglu je podsjetio da su se u posljednjih nekoliko godina u regionu Bliskog istoka desile značajne demokratske promjene koje su rezultirale značajnim političkim i društvenim napretkom.

Sirijski narod ima svako legitimno pravo da slobodno izabere vlast u zemlji. Mislim da je Jemen u tom pogledu odličan primjer države koja je uspješno ostvarila političke promjene. Zato želimo nastaviti raditi sa svim zemljama u regionu uključujući i Jemen, kako bi se ostvarila politička tranzicija i u Siriji te tako ostvarile želje i očekivanja sirijskog naroda”, rekao je Davutoglu.
Turski ministar vanjskih poslova napomenuo je da Jemen danas prolazi kroz vrlo važan historijski period.

Zato svaki uspjeh Jemena smatramo i uspjehom Turske. Turska će, u svakom momentu, svim rasploživim sredstvima nastaviti pružati podršku Jemenu. Ako Jemen uspješno nastavi započetu političku tranziciju, to neće biti uspjeh samo jemenskog naroda, nego će to biti i odličan primjer novim demokratskim državama u čitavom regionu”, istakao je Davutoglu.

Na kraju je dodao da očekuje da će Iran igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju sirijskog sukoba koji svakim novim danom odnosi nove žrtve.
Očekujemo da će Iran iskoristiti svoj utjecaj na sirijski režim, te uložiti napore da spriječi nasilje i genocid koji se vrži nad sirijskim narodom. Ovo je naša poruka Iranu”, kazao je turski ministar vanjskih poslova.
(Anadolija)
Share This Article