UN i Arapska liga pozvali na primirje u Siriji

sanel
By sanel

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i generalni sekretar Arapske lige Nebil El Arabi izdali su zajedničko saopćenje u kojem pozivaju sve sukobljene strane u Siriji da ispoštuju poziv na primirje za vrijeme nastupajućeg muslimanskog praznika Bajrama koji je uputio specijalni predstavnik te dvije organizacije za Siriju El Ahdar el-Ibrahimi.

U saopćenju se mole svi regionalni i međunarodni akteri da podrže ovu inicijativu za primirje i ističe neophodnost njenog implementiranja kako bi se stvorio ambijent za mirnu uspostavu demokracije, pravde i jednakosti u toj zemlji, a što je najveća želja sirijskog naroda.

„Generalni sekretari pozivaju sve regionalne i međunarodne aktere da poduzmu neophodne mjere kako bi zaživjela Ibrahimijeva inicijativa o primirju u Siriji“, navodi se u saopćenju.

Poziv na primirje u Siriji podržao je i SAD, a u ime Republike Turske jučer je sličan apel uputio i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

Sirijsko revolucionarno vijeće, koje vodi pobunu u toj zemlji, saopćilo je da je spremno na poštivanje primirja ukoliko to učini i sirijski režim, čiji odgovor se još čeka. (AA)


Share This Article