Pillay: Ne ponoviti Srebrenicu u Siriji

sanel
By sanel

Snage sirijske opozicije saopćile su u četvrtak kako su preduzele „konačni napad“ na vojnu bazu Wadi Deif .

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi jednoglasno nastupiti kad je riječ o teškoj situaciji u Siriji, prije nego što se u toj državi dogodi krvoproliće kakvo je počinjeno u Srebrenici, upozorila je u četvrtak visoka komesarka svjetske organizacije za ljudska prava Navi Pillay.

„Sjećanja na ono što se dogodilo u Bosni i Hercegovini trebala bi biti dovoljno svježa da bi sve nas upozorila koliko bi opasno bilo dozvoliti da Sirija zapadne u sektaški sukob takvih razmjera“, rekla je Pillay, a prenosi Reuters.

„Pozivam Vijeće sigurnosti da jednoglasno nastupi, kako bi poslalo snažnu poruku“, istakla je, napomenuvši da ne bi trebalo dopustiti da se „ponovi Srebrenica“ pa da svijet tek onda preduzme ozbiljne akcije kako bi se stavila tačka na sukobe tog tipa.

„Hiljade i hiljade muškaraca, žena i djece je već ubijeno, ranjeno, raseljeno. Ne treba se desiti nešto tako drastično poput onoga što se desilo u Srebrenici, da bi se svijet pokrenuo da učini nešto ozbiljno na zaustavljanju ovog konflikta. Pod ovim okolnostima, Međunarodna zajednica ne čini dovoljno na zaustavljanju patnje i doprinosi širenju sukoba“, kazala je Pillay.

Komesarka UN-a, koja je bila sudija UN-a za ratne zločine, ponovila je da bi se nasilje koje provode obje strane u Siriji „moglo okarakterizirati kao ratni zločini ili zločini protiv čovječnosti“, navodi AFP.

„Ne može se opravdati upotreba teškog naoružanja kojem pribjegavaju državne snage u uništavanju čitavih kvartova u gradovima kao što su Homs i Halep, ali ni korištenje snažnih bombi kojima ekstremističke opozicione grupe ubijaju i sakate civile i vojnike“, istakla je.

Napad na bazu

Snage sirijske opozicije saopćile su u četvrtak kako su preduzele „konačni napad“ na vojnu bazu Wadi Deif na sjeverozapadu Sirije, u kojoj su smješteni tenkovi i zalihe goriva.

„Preduzeli smo danas konačan juriš i preuzet ćemo tu bazu“, rekao je jedan od dvojice komandira snaga opozicije u tom regionu Raed Madil.

Agencija AFP navodi da je izjava data na „liniji fronta“, 500 metara od baze. Pobunjenici su napadali Wadi Deif cijelo jutro prije nego što su preduzeli juriš sa više stotina boraca naoružanih lakim i teškim naoružanjem.

Opozicionari navode da je u bazi oko 250 vojnika, veći broj tenkova, municije i zalihe goriva, te da se iz te baze kontrolira naftovod ka najvećem gradu na sjeveru, Halepu.

U Jordanu, Lakhdar Brahimi, specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju, ponovio je apel za primirje tokom muslimanskog praznika Kurban bajrama sljedeće sedmice.

(Al Jazeera)

Share This Article