Sirija: Do sada nestalo 28 000 osoba

sanel
By sanel

Od 28 hiljada do 80 hiljada osoba smatra se nestalim u Siriji od početka pobune protiv režima Bašara el-Asada, saopćila je u četvrtak nevladina organizacija Avaaz, pozivajući se na podatke grupa za odbranu ljudskih prava.

Sirijce su s ulica otimale sigurnosne službe i paramilitarne grupe i smatra se da su “nestali” u centrima za mučenje, komentirala je Alice Jay, direktorica kampanje u Avaazu.

“Bilo da se radi o ženama koje idu u kupovinu ili poljoprivrednicima koji se snabdijevaju gorivom, niko nije pošteđen. Radi se o svojevoljnoj strategiji kako bi se zastrašile porodice i zajednice”, dodala je ona.

Prema riječima te zvaničnice “ne znati da li su vaš suprug ili dijete živi izaziva tako veliki strah da ušutka svaku želju za pobunom”.  

Ahmed Ibrahim (26) nestao je u pokrajini Homs 27 februara, ispričala je njegova majka Faize, a prenio Avaaz.

Toga dana “on je telefonirao svojoj tetki s broja koji nije njegov i rekao da ide prema gradu Homsu i da ne treba da ga zove. Zatim smo saznali da taj telefonski broj pripada ogranku vojne sigurnosti Homsa”, rekla je ona.

Nakon što mjesecima nije bilo odgovora, neko je konačno odgovorio da je mladića ubio snajperist po nalogu režima.

“Nismo u mogućnosti dobiti potvrdu ove informacije, želimo znati njegovu sudbinu”, rekla je majka i dodala da je Ahmedova supruga u drugom stanju i da nosi blizance.

U sukobu u Siriji je poginulo 33.000 ljudi od izbijanja pobune u martu 2011. godine koja se pretvorila u oružani sukob.

(fena)

Share This Article