Turska: Rehabilitacioni centar za ranjene Sirijce

sanel
By sanel

Jedan sirijski dobrotvor otvorio je psihološki rehabilitacioni centar za žrtve ratnih dešavanja u Siriji. Centar se nalazi u blizini jezera Yenisehir u turskoj oblasti Hatay, u mjestu Reyhanli.

Centar za psihološku rehabilitaciju otvoren je s ciljem da pruži psihološku i moralnu podršku ranjenim Sirijcima nakon njihovog otpuštanja iz bolnica. Centar ima dva sprata i 40 prostorija, a kapacitet mu je 100 kreveta. Osoblje centra čine medicinski stručnjaci iz Sirije, šest ljekara i deset medicinskih sestara nesebično pružaju pomoć sugrađanima koji su prošli kroz ratne traume.

Posebnu njegu i pažnju osoblje poklanja pacijentima koji su izgubili nekog od članova bliže familije. Pacijenti ovdje imaju priliku da uživaju u ugodnom i mirnom ambijentu bašte centra, da čitaju knjige ili slušaju muziku.

Medicinski tehničar Ebu Besar kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija da u centru radi kao dobrovoljac. On je, nakon što su Assadove snage bombardirale bonicu u kojoj je radio, izbjegao u Tursku. U rehabilitacionom centru radi dva mjeseca. Kaže kako troškove centra u potpunosti pokrivaju bogati dobrotvori iz Sirije.

“Kada nekog od naših pacijenata prebacimo u turske bolnice, ljekari nas dočekuju na vratima. Turska nam mnogo pomaže, zato smo veoma zahvalni”, rekao je Ebu Besar.

Jedan od pacijenata centra je i Cemal Hallak. On je gelerima minobacačke granate ranjen u obje noge. Kazao je da mu je najveća briga porodica koja se još uvijek nalazi u sirijskom gradu Hami.

(Anadolija)

Share This Article