Turska podržava Ibrahimijev apel za prekid vatre u Siriji

sanel
By sanel

Ministar vanjkih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu u obraćanju novinarima u toku posjete turskom gradu Konyi istakao je da je primirje i prestanak krvoprolića u Siriji jedna od prioritetnih želja Turske i da ova zemlja čini sve kako bi došlo do prekida vatre bar za vrijeme nastupajućeg praznika Bajrama, a na šta je specijalni izaslanik UN-a i Arapske Lige za Siriju El Ahdar el-Ibrahimi pozvao sve sukobljene strane u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Šef turske diplomatije je podsjetio da se on konsulitrao sa Ibrahimijem u vezi sa njegovim apelom za „privremeno primirje“ i da su im stavovi ujednačeni.

„Naša prioritetna želja je potpuno primirje u Siriji. Ali, ukoliko nisu stečeni uvjeti za to, mi se zalažemo bar za privremeni prekid stradanja za vrijeme muslimanskog praznika Bajrama. O ovoj temi smo govorili i na jučerašnjem sastanku premijera Recepa Tayyipa Erdogana i iranskog predsjednika Mahmouda Ahmedinejada. I oni su saglasni sa ovom Ibrahimijevom idejom. I druge zemlje u regiji podržavaju ideju da našoj braći u Siriji omogućimo dah slobode bar za vrijeme bajramskih dana“, rekao je Davutoglu.

Na upit novinara u vezi sa primoravanjem na slijetanje sirijskog aviona prije nekoliko dana u Turskoj i njegov pretres, Davutoglu je kazao da su sve nadležne institucije radile „oprezno“ svoj posao i da je tako i danas.

„Važno je istaći da je riječ o civilnom avionu u koji je prevozio vojnu opremu. Pošiljalac i primalac je jasan. S jedne strane je fabrika oružja, a s druge strane sirijsko Ministarstvo odbrane. Našim pregledom je sve to potvrđeno“, rekao je Davutoglu.

(AA)

Share This Article