Sirija: Ruski oficiri obučavaju borce obje zaraćene strane

sanel
By sanel

Među stranim plaćenicima u Siriji mnogo je bivših oficira Sovjetskog Saveza, koji obučavaju kako pobunjenike, tako i specijalce sirijske armije. Veterani sovjetske vojske izabrali stranu i obučavaju borce.

U krvavom ratu sirijske regularne armije i pobunjenika značajan je broj stranih plaćenika, koji su bivši oficiri iz nekadašnjih sovjetskih republika. Mnogi od njih rade kao instruktori, jer su prošli mnoga ratišta. Moskovski “Argumenti nedelje” pišu da jednu od brigada specijalaca sirijske armije obučava penzionisani sovjetski, ruski pukovnik koji se zove Vitalij.

Ruski penzionisani pukovnik je još kao mlad ratovao u Afganistanu, pa u Tadžikistanu, prvom ratu u Abhaziji i dva puta u Čečeniji. Za hrabrost je dobijao državne nagrade. Poslije odlaska u penziju zaposlio se u “Rosoboroneksportu”, koji se bavi prodajom naoružanja i radio je u Siriji. Onda je zaključio ugovor sa sirijskom armijom.

Na pitanje kako Asadove snage ne mogu da očiste Alepo, ruski pukovnik kaže da je grad povezan podzemnim hodnicima, a komanda iz Damaska je naredila da ne ginu civili, pa se ne koristi artiljerija. Po načinu ratovanja vidi se da pobunjenike obučavali profesionalci.

“U osvojenom štabu pobunjenika u sefu smo našli dokumente građana Rusije, Ukrajine kao i država iz centralne Azije. Među poginulim ustanicima su i Čečeni, Inguši, a ima i onih iz Severne i Južne Osetije. Na strani pobunjenika ratuje mnogo Turaka. Među dokumentima ubijenih je i pasoš ukrajinskog pukovnika koji je svojevremeno sa mnom služio u sovjetskoj armiji”, priča pukovnik Vitalij.

Vitalijeva prognoza je da pobunjenici nemaju snage da pobjede reagularnu armiju. Preokret se može dogoditi samo ako se umješaju Turska i druge države.

(vesti-online)

Share This Article