Sirijski pobunjenici postigli dogovor o jednoj komandi

sanel
By sanel

iPodijeljeni sirijski pobunjenici postigli su dogovor o jednoj, zajedničkoj komandi koja bi nadgledala borbu za svrgavanje sirijskog predsjednika Bašara Al Asada, pošto su se našli pod sve većim pritiskom stranog faktora da se “srede i ujedine”, saopšteno je danas iz redova sirijskih pobunjenika.

Odluka pobunjenika, uključujući i komandanata Slobodne sirijske armije, donijeta je s ciljem da se unaprijedi vojna saradnja među pobunjeničkim borcima i stvori jedinstvena komanda, koje bi uz pomoć stranog faktora bila spremna da upotrebi “moćno naoružanje”.

– Sporazum je postignut, oni samo treba da ga sada potpišu – naveo je isti izvor, koji ističe da im strani faktor stalno ponavlja da se “srede i ujedine” i da im je “potrebna čista i kredibilna strana da bi ih (pobunjenike) opskrbili kvalitetnim naoružanjem”.

Brojni irački šiitski ekstremisti koji se bore u Siriji, često rame uz rame s vojskom sirijskog predsjednika Bašara al Asada, lojalni su vrhovnom iranskom šiitskom vjerskom vođi.

Za iračke šiite koji su lojalni iranskom Ali Hameneiju, ustanak u Siriji prijeti uticaju šiita u regionu, pa Iračani koji se tamo bore navode da imaju obavezu da pomognu Asadu, zbog njihove odanosti najvišem organu vlasti Islamske Republike, navodi britanska agencija.

Iračka šiitska milicija uključena u sukobu Sirije otkriva koliko je brzo spirala krize prerasla u rat između Asadu naklonjenog šiitskog Irana i sunitskih zalivskih država, koje podržavaju sirijske pobunjenike, navodi Rojters.

(tanjug)

Share This Article