Režim opet bombarduje Ma’arat el Numan u Siriji

sanel
By sanel

Avioni sirijskog režima nemilosrdno su prije zore bombardovali opozicione položaje u okolini Ma’arat el Numana, strateški važnog grada kojeg su opozicione snage preuzele prošle sedmice.

Napadi su bili najnasilniji od kako su opozicione snage preuzele kontrolu nad ovim gradom u pokrajini Idlib, kaže Rami Abdel Rahman, direktor Sirijske Opservatorije za ljudska prava.

Režimski avioni bombarduju okolinu u pokušaju probijanja blokade autoputa čime opozicione snage sprječavanju da vojno pojačanje stigne u Aleppo, poprište žestokih borbi već tri mjeseca.

„Režimski avioni ciljaju sela Hiš, Maaršamša,Maaršamrin, Talmans i Deir el Garbi koja se nalaze na periferiji Ma’arat el Numana”, izjavili su iz Opservatorije, dodajući da opozicione snage odgovaraju sa protuvazdušnim puškama.

Vojska lojalna režimu pokušava pregrupisati svoje snage ali ne uspjeva dobiti neophodno pojačanje, navodi Abdel Rahman.

Dok pokušava ukrotiti pobunu na sjeveru, vojska je također angažirana u pokušaju da porazi opozicione borce u Istočnoj Guti na periferiji glavnog grada.

Opservatorija navodi da je sirijska vojska napala i četvrt Džuber, Damask dok su se borbe vodile u gradu Ajn Terma, istočno od Damaska kao i u gradu Duma. (islambosna.ba)

Share This Article