Westerwelle: Turska može da pretraži svaki i svačiji sumnjivi avion prema Siriji

sanel
By sanel

Šef njemačke diplomatije poručio da Turska ima pravo da presretne i pretraži svaki avion za koji postoji sumnja da transportuje oružje u Siriju.

Turska ima pravo da pretraži svaki avion za koji postoji sumnja da transportuje oružje u Siriju, poručio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u obraćanju medijima nakon sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije (EU) u Luksemburgu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Westerwelle je izrazio žaljenje zbog sirijskog granatiranja turske terotorije što je bio uzrok krize između dvije zemlje.

Njemački ministar vanjskih poslova je napomenuo da se Evropska unija (EU) solidariše sa Turskom, ali i da isto tako pozdravlja i umjerene reakcije kako se postojeća kriza ne bi dodatno produbila.

“Turska ima našu podršku. Ne može se nikako prihvatiti smrt turskih državljana koji su stradali u eksploziji granata koje su ispaljene iz Sirije”, kazao je Westerwelle.

On je istakao da nakon ovakvog napada Turska ima pravo da zaustavi svaki avion za koji postoji sumnja da prevozi oružje i miniciju u Siriju.

“Prema pravilima međunarodnog prava, Turska ima legitimno pravo da pretraži svaki avion za koji postoji ozbiljna sumnja da prevozi oružje u Siriju”, naveo je Westerwelle, izražavajući uvjerenje da Turska sigurno neće dozvoliti da se njen zračni prostor koristi kako bi se dostavilo oružje u Siriju.

Na pitanje da li je bitno odakle dolazi avion koji Turska namjerava da zaustavi i pretraži, njemački ministar vanjskih poslova je istakao da Turska može zaustaviti svaki avion bez obzira odakle dolazi.

“Nije uopšte bitno odakle dolaze ti avioni i kojoj zemlji pripadaju”, napomenuo je Westerwelle. (AA)

Share This Article