Škole u Siriji pretvorene u bolnice

sanel
By sanel

Ekipa agencije Anadolija posjetila je školu koja se danas koristi kao bolnica u pograničnom području Bayir-Bucak u sirijskom gradu Lazkiye, udaljenom oko tri kilometra od pograničnog turskog gradića Yayladagi.

U tom dijelu Sirije putnički minibusi se koriste kao ambulantna kola prilikom prijevoza ranjenih u napadima vojske režima Bashara al-Assada.

Šef bolnice Sahra u turkmenskoj regiji Dr. Halil Aga za agenciju Anadolija je kazao da su prije mjesec dana lokalnu školu pretvorili u bolnicu, gdje se trenutno lijeći oko 30 pacijenata.

Aga je istakao da pacijente sa teškim tjelesnim povredama, poslije prvog pregleda, šalju na daljnje liječenje u susjednu Tursku.

Objasnio je da se u ovoj improviziranoj bolnici pružaju zdravstvene usluge ne samo ranjenim vojnicima pobunjeničkih snaga nego i civilnom stanovništvu iz susjednih mjesta.

“Posebnu pažnju poklanjamo djeci i ženama koji su ranjeni u napadima sirijske vojske. Također, na ovom području prijete i razne epidemijske bolesti. Ali mi svima pokušavamo izaći u susret i pomoći koliko možemo”, kazao je on.

“Nemamo ambulantna kola, a često nam nedostaje i nafte. Problem je što ne postoji ni neka druga bolnica u blizini. Isto tako, dok prevozite ranjenike uvijek postoji mogućnost da vas granatama pogode snage sirijske vojske. Zato ranjenici dodatno iskrvare na putu do naše bolnice. Nažalost, često se desi da mnogi i umru prije nego i stignu do bolnice”, rekao je Aga, napominjući da vojska Bashara al-Assada koristi ubojita sredstva protiv svog vlastitog naroda.

“Sirijski režim koristi oružje koje spaljuje ljudsko tijelo, dok osobe sa manjim povredama podlegnu u putu za Tursku zbog prevelikog krvarenja. U većini slučajeva zbog zakašnjele ljekarske intervencije dolazimo u situaciju da moramo amputirati ruku ili nogu povrijeđenom”, kazao je šef bolnice Sahra.

Ističe da im crveni krst Sirije ne pomaže jer su na strani pobunjeničkih snaga.

“Crveni krst Sirije pomaže samo ranjenicima sirijske vojske. Isto tako, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još nije poslala nikakvu pomoć sirijskom narodu. Dolazi nam pomoć samo od Doktora svijeta i Doktora bez granica”, napomenuo je Aga.

Na kraju je dodao da im je do Turska najviše pomogla primivši veliki broj izbjeglica iz Sirije i ranjenih sirijskih državljana koji se liječe u bolnicama u toj zemlji.

“Nijedna država nam ne pomaže, čak ni UN. Samo je Turska prihvatila naše ranjenike. Iznimno se zahvaljujemo Turskoj zato što prihvata sve naše teško ranjene državljane i pruža im svu potrebnu zdravstvenu njegu”, istakao je Aga.

(Anadolija)

Share This Article