Brahimi: Teheran treba da pomogne u Siriji

sanel
By sanel

Međunarodni mirovni izaslanik Lahdar Brahimi pozvao je u Teheranu iranske vlasti da pomognu da se u Siriji uspostavi prekid vatre tokom Kurban-bajrama.

“Lahdar Brahimi apeluje na iranske vlasti da pomognu u postizanju prekida vatre u Siriji tokom predstojećeg Kurban-bajrama, jednog od najsvetijih praznika koji slave muslimani širom svijeta”, navodi se u saopštenju međunarodnog izaslanika.

Brahimi je istakao da se kriza u Siriji svakim danom zaoštrava i da je neophodno da se krvoproliće hitno zaustavi.

Međunarodni izaslanik je ponovio poziv generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da se uspostavi prekid vatre i obustavi dostavljanje oružja objema stranama u sirijskom sukobu, javila je agencija Frans pres.

Brahimi je ovaj apel uputio po okončanju posjete Teheranu, gdje se sastao s najvišim iranskim zvaničnicima. Posjeta Iranu dio je Brahimijeve druge regionalne turneje čiji je cilj iznalaženje riješenja za 19.mjesečni sukob u Siriji. Brahimi se prošle sedmice sastao sa zvaničnicima u Saudijskoj Arabiji i Turskoj, a kasnije danas posjetiće Irak.

Evropska unija je danas na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Unije usvojila sankcije protiv režima predsjednika Bašara el-Asada, kojima su zamrznuta sredstva i zabranjena putovanja za 28 Sirijaca i dvjema kompanijama.

To je 19. runda sankcija od početka sirijskog konlikta u martu prošle godine, čime je na crnoj listi EU našao 181 sirijski državljanin i 54 kompanije, prenijela je agencija AFP.

Tim mjerama pogođene su osobe povezane s nasiljem nad demonstrantima kao i entiteti uključeni u snabdijevanje režima opremom za represiju.

Prema podacima sirijske Opservatorije za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, više od 33.000 ljudi je izgubilo život od početka revolta protiv Asadovog režima, marta prošle godine.

EU da primi sirijske izbeglice

Broj Sirijaca koji su izbjegli u Tursku premašio je 100.000, pokazuju danas objavljeni podaci.

Ukupno 100.363 izbeglica zvanično je smješteno u 13 kampova na jugoistoku Turske, saopštila je Direkcija za vanredne situacije turskog premijera.

Riječ je o zvaničnim podacima, a procjenjuje se da više hiljada izbjeglica iz Sirije nije registrovano.

Turske vlasti, koje su prekinule kontakte sa sirijskim režimom, utvrdile su ljetos da imaju kapaciteta da prime najviše 100.000 izbeglica. Kasnije su saopštile da mogu primiti i veći broj izbjeglih ako im međunarodna zajednica pomogne.

Turski ministar za evropske poslove Egemen Bagis u intervjuu njemačkom Veltu (Die Welt) pozvao je Evropsku uniju da primi sirijske izbeglice.

Ankara je takođe pozvala Savjet bezbjednosti UN da stvori zaštićene tampon zone na sirijskoj teritoriji. Međutim, za sada nema odgovora na taj poziv.

(beta)

Share This Article