HRW poziva Tursku i Irak da otvore granice za sve izbjeglice

sanel
By sanel

Human Rights Watch pozvao je Irak i Tursku da ponovo otvore svoje granice tvrdeći da više od 10.000 Sirijaca očekuju da pređu granicu.

U isto vrijeme HRW je saopštio da Turska zaslužuje kredit i podrški jer je primila gotovo 100.000 izbjeglica u 14 kampova i na hiljade Sirijaca koji žive van kampova i zamolili su zemlje donatore uključujući i EU da obezbjede finansijsku i druge vrste pomoći kako bi se uspostavilo još kampova.

Na desetine Sirijaca koji bježe od nedavnih sukoba, uključujući Aleppo, Idlib i Deir ezZur pokranije, pokušavaju da pređu granične prijelaze kako bi ušli u Irak i Tursku.

Od druge polovine avgusta, Irak i Turska su nezakonito spriječili na hiljade Sirijaca da uđu u ove zemlje kroz ove granične prijelaze, navodi HRW. Svaka zemlja je dozvolila organičenom broju ulazak. Spriječavanje prolaska kroz međunarodne granice osoba koja traže azil, bez obzira da li se radi o formalim ili neformalnim graničnim prijelazima, krši međunarodni zakon, navodi HRW.

„Preko 10.000 očajnih Sirijaca koji beže iz straha od zračnog bombaradovanja i granatiranja nalazi se zaglavljeno na iračkim i turskim granicama, mnogi od njih žive u lošim uvjetima”, izjavio je Gerry Simpson, viši istraživač i zastupnik Human Rights Watcha. „Irak i Turska moraju držati otvorenim svoje granice cijelo vrijeme zbog osoba koje bježe zbog ugroženosti njihovih života i drugih oblika gonjenja”. (islambosna.ba)

Share This Article