Sirija: Troma međunarodna zajednica šuti i ne reagira

sanel
By sanel

Sedma sesija Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) počela je danas u Malti, a u prvom dijelu podnesena su uvodna izlaganja u kojima su dominirale teme zbog kojih je 2006. godine u Amanu, Jordan, i formiran PAM, izjavio je u razgovoru za Fenu iz Malte predsjedavajući Stalne delegacije PSBiH u PAM-u Šemsudin Mehmedović.

– Posebno pitanje je Sirija, gdje su se desili zločini, a troma međunarodna zajednica šuti i ne reagira kao nekad i u BiH, naglašava Mehmedović.

Ključna pitanja kojima se bavi PAM su energija, migracije, proizvodnja hrane, ljudska prava, socijalna pitanja, terorizam i organizirani kriminal.

– Čule su se i inicijative o uspostavi posebnog investicijskog fonda za zemlje Mediterana kao i zone slobodne trgovine, među ovim zemljama gdje vidim posebnu šansu za BiH, s obzirom na tradicionalno dobre odnose BiH i ovih zemalja, kazao je Mehmedović.

Posebno je naznačena potreba saradnje s Arapskom unijom, OIC-om, OSCE-om, EU, NATO-om i UN-om, gdje se PAM spominje kao grupa prijateljstva.

U sutrašnjem nastavku zasjedanja predviđeno je glasanje o rezolucijama o ekologiji, slobodnoj trgovini i investicijama, obrazovanju, uspostavi svjetske parlamentarne grupe za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, grupi za borbu protiv zločina protiv čovječnosti, otvaranju novih radnih mjesta i nezaposlenosti na Mediteranu.

Nakon glasanja o ovim rezolucijama predviđeno je da se izabere novi predsjednik PAM-a, kazao je za Fenu Šemsudin Mehmedović.

(Vijesti.ba/Fena)

Share This Article