Turske duge cijevi okrenute ka Siriji

sanel
By sanel

Turska šalje nove borbene avione ka sirijskoj granici. U blizini pograničnog grada Azmarina aktivni su sirijski Vladini helikopteri, koji napadaju snage Sirijske slobodne vojske.

Kako sukobi ne prestaju, povećava se broj izbjeglica iz Sirije u okolnim državama.

Azmarin je kraj koji se odlučno protivi režimu Bashara al-Assada.

Turske snage poslale su u taj pogranični dio borbene avione, ako dođe do povrede zračnog prostora.

Vojnici kraj rovova

Osim toga, vojnici su kraj rovova, duge cijevi turskih snaga okrenute su i dalje ka Siriji. Jer, intezivna borba u sirijskom graničnom prostoru ne jenjava.

Kako se borbe ne smiruju, izbjeglice iz Sirije prelaze u Tursku. Preko prirodne granične prepreke, rijeke Orontes, pa makadamom u Tursku, gdje ih dočekuju humanitarne agencije.

U Turskoj je sada gotovo 100.000 sirijskih izbjeglica.

Ovog vikenda, očekuje se, toliko će ih biti u Libanonu, što znači puno posla za UNHCR.

“Potrebe Sirijaca u Libanonu kreću se od smještaja do namirnica i ostalih potrepština za zdravstvo i obrazovanje. Ovo je kriza koju pokušavamo predstaviti našim partnerima i Vladi”, kaže Dana Sleiman iz UNHCR-a.

U izbjegličkom kampu Zatari, u pustinji Jordana, smješteno je više od 35.000 sirijskih izbjeglica, a mnogi i dalje stižu.

Telefonski kontakt mobilnim telefonima jedina je veza mnogima s porodicama u Siriji.

Problemi u drugom planu

“Mogu se čuti sa svojim rodnim gradom. Signal mreže je slab, nekada trebam pokušati stotinu puta kako bih ostvario kvalitetan poziv”, objašnjava Mohammad, izbjeglica iz Sirije.

Kartica za mobilne aparate tražena je roba u kampu. Potom treba napuniti mobitele i eto problema. Gužva pred mjestom za punjenje mobilnih aparata velika je.

“Više od 10.000 mobilnih telefona je u kampu. Samo pet utičnica za struju je dostupno. Kako to može biti dovoljno? Nećemo doći na red i ako čekamo cijeli dan”, kaže Kemal.

Problemi sirijskih izbjeglica teško dolaze u prvi plan. Vodi se i dalje diplomatska bitka, prvenstveno Turske i Sirije.

Oglasio se u međuvremenu i libanonski Hezbollah. Odbacio je tvrdnje kako šalje svoje borce kao podršku Assadu u borbi protiv sirijske opozicije.

(Al Jazeera)

Share This Article