Pala još jedna zračna baza režimske vojske

sanel
By sanel

Sirijski opozicioni borci ubili su 14 vojnika u napadu na vojni punkt u u pokrajini Dera’a u petak, izjavili su iz Sirijske Opservatorije za ljudska prava (SOHR) i to dan nakon što je vojska izgubila 92 vojnika što predstavlja najsmrtonosniji dan za režimske vojnike od početka ustanka.

Šest opozicionih boraca ubijeno je tokom napada na ovaj vojni kontrolni punkt u Kirbati u pokrajini Dera’a, navode iz Opservatorije dodajući da se borbe vode i u sjevernim pokrajinama Idlib i Aleppo.

SOHR navodi da je četvrtak bio jedan od najkrvavijih dana od kako je počeo ustanak protiv Bešara el Assada i da je više od 240 osoba ubijeno širom zemlje, uključujući 92 režimska vojnika, 67 opozicionih boraca i 81 civila.

SOHR navodi da su jutros režimski ratni avioni napali dvije zgrade u Ma’arat el Numanu, Idlib, gdje se vode žestoke borbe od kako su opozicione snage preuzele ovag grad u utorak nakon dva dana borbi za njegovu kontrolu.

Izvještač AFP navodi da su opozicioni borci nakon što su osvojili grad osvojili i dio autoputa koji povezuje Damask sa Aleppom prekidajući redovno snadbjevanje režimskih snaga u Aleppu i dovlačenje pojačanja.

U Aleppu opozicionari su napali veliki bataljon zračne odbrane u selu el Ta’na na putu koji povezuje Aleppo sa pokrajinom Rakka, u blizini Kveris vojnog aerodroma. Iako je SOHR jutros objavio da baza nije pala aktivisti javljaju da su opozicioni borci uspijeli da preuzmu bazu sa značajnim naoružanjem i projektilima.

Brojni vojni aerodromi predstavljaju ključne mete opozicionih snaga nakon što je vojska povećala napade avionima i helikopterima.

U Aleppu režimske snage napale su u zoru četvrt Hajdarija na sjeveroistoku kao i Sukari i Fidrus na jugoistoku dok su se borbe vodile u Sakuru, Sulejman el Halabiju i Šejh Kudru na sjeveroistoku. (islambosna.ba)

Share This Article