Slučaj “Avion”: Turska uputila protestnu notu Siriji

sanel
By sanel

Ankara je preduzela sve mjere da bi osigurala sigurnost putnika sirijskog aviona kojeg su u srijedu turski lovci prinudili da sleti na aerodrom u Ankari zbog sumnje da prevozi oružje, saopćilo je u četvrtak tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Avion u kojem se nalazilo 37 putnika pušten je, nakon što je dobio dozvolu za napuštanje Turske.

Ministarstvo je odbacilo kritike načina na koji su turske vlasti vodile ovaj incident, prenosi AFP.

“Nema osnova za strahovanje da je sigurnost putnika i aviona bila ugrožena” tokom prinudnog slijetanja sirijskog aviona, navodi se u saopćenju ministarstva nakon kritika upućenih iz Moskve i Damaska.

Tovar ‘vojne namjene’

Sirijski putnički avion, koji je na letu iz Moskve presretnut u zračnom prostoru Turske i prinudno spušten u Ankari, prevozio je tovar vojne namjene, čime je prekršio pravila civilne avijacije, izjavio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

“Tovar koji je prevožen uputila je sirijskom ministarstvu odbrane jedna ruska organizacija”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare.

On je dodao da je teret uputila u Siriju ruska kompanija povezana sa vojno-industrijskim kompleksom, ali nije naveo o kojoj je kompaniji riječ, prenijela je agencija RIA Novosti.

Nakon što je, prema tvrdnji turskih zvančinika, otkriveno da avion sirijske aviokompanije nosio nedozvoljenu vojnu opremu kojim se krši pravilnik zračnog prometa, Turska je uputila protestnu notu Siriji.

Prema podacima do kojih su došli novinari agencije Anadolija (AA), zvaničnici Turske su protesnu notu uputili u konzulat Sirije u Istanbulu. U noti se, uz ostalo, nalaze podaci o kršenju pravilnika zračnog prometa.

Sirija traži povrat tereta

Sirijski ministar vanjskih poslova zatražio je od Turske da vrati teret koji je zaplijenila iz sirijskog putničkog aviona kojeg je prisilno prizemljila pod sumnjom da prenosi vojnu opremu.

„Sirijska Vlada poziva turske vlasti na potpuni i odgovarajući povrat sadržaja iz aviona“, navodi se u saopćenju Ministarstva.
Sirija prekinula uvoz struje iz Turske

Sirija je prekinula uvoziti električnu energiju iz Turske prošle sedmice, izjavio je u četvrtak turski ministar energetike Taner Jildiz.

On je naveo da je Turska obezbjeđivala oko 20 posto potreba Sirije za električnom energijom.

Sirijski putnički avion odletio je u četvrtak sa aerodroma u Ankari nakon što su ga turski borbeni avioni osam sati ranije prisilili da sleti na aerodrom pod sumnjom da prenosi vojnu opremu za snage sirijskog Predsjednika Bashara al-Assada.

Avion je letio iz Moskve za Damask, a presreli su ga zbog informacije da nosi “necivilni teret”. Turske vlasti objavile su da su zaplijenile dio tereta iz aviona, ali nisu otkrile o čemu se radi.

Šef kompanije Syrian Arab Airlines Ghaida Abdulatif rekao je u četvrtak da avion nije prevozio nikakve ilegalne materijale.

„Kada je avion pregledan, bilo je jasno da su tu civilni paketi sa elektronskom opremom koju je dozvoljeno prevoziti i službeno je registrirana“, dodao je on.

Državna sirijska novinska agencija SANA navela je da je Abdulatif, također, rekao da su turske vlasti „uvrijedile posadu aviona“.  

‘Piratstvo u aviosaobraćaju’

Službena Moskva ranije u četvrtak zatražila je objašnjenje od Ankare zbog prisilnog prizemljenja sirijskog aviona u srijedu kojim su “dovedeni u opasnost” ruski putnici.

Međutim, Turska tvrdi da nije primila nikakav službeni zahtjev Moskve za objašnjenje o cijelom slučaju.

“Ruska strana ustrajava na traženju objašnjenja takvih akcija turskih vlasti u odnosu prema ruskim građanima”, rekao je predstavnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič, a prenose ruske novinske agencije.

Istovremeno je sirijski ministar saobraćaja Mahmoud Said optužio Tursku za “piratstvo u aviosaobraćaju” koje je u suprotnosti sa sporazumima o civilnoj avijaciji.

Jedan izvor u ruskoj agenciji za izvoz oružja rekao je da u avionu nije bilo ruskog oružja.

“U avionu nije bilo niti je moglo biti oružja ni bilo kakvih sistema ili dijelova vojne opreme”, kazao je izvor koji je želio ostati anoniman, a prenosi Reuters.

U prizemljenom avionu Airbusu A320 bilo je 35 putnika, od kojih 17 Rusa. Turski mlažnjaci otpratili su ga do aerodroma Esenboga na sigurnosnu provjeru, koja je obavljena nakon što su putnici izašli iz aviona.

“Zabrinuti smo zbog toga što su u toj situaciji dovedeni u opasnost život i sigurnost putnika, među kojima je bilo 17 ruskih građana”, rekao je Lukaševič. Prema njegovim riječima Turska nije obavijestila Rusku ambasadu u Ankari o tome da su među putnicima zadržanog aviona ruski građani, nego su o tome saznali iz medija.

Putinova posjeta

Ruska ambasada zatražila je od turskih vlasti da osigura pristup ruskim građanima, a na aerodrom su poslani konzularni predstavnici i liječnik.

“Međutim, turske vlasti nisu dopustile diplomatima susret s ruskim građanima i to bez objašnjenja i kršeći međunarodnu konvenciju, a građane osam sati nisu puštali u zgradu aerodroma”, istaknuo je Lukaševič, dodajući da putnicima nije bila osigurana hrana.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je u četvrtak da je ruski lider odgodio planiranu posjetu Turskoj, ne navodeći razloge za to.   

Putin je trebao putovati 15. oktobra, ali su mediji i prije prizemljenja aviona izvještavali o odgodi ove posjete.   

Nakon prinudnog spuštanja sirijskog aviona, Ankara je upozorila turske aviokompanije da ne koriste sirijski zračni prostor da bi izbjegle moguću odmazdu Damaska, javila je NTV.

Turska otvoreno podržava pobunjenike u ratu u Siriji koji žele srušiti predsjednika Assada.

Napetosti u odnosima Turske i Sirije u porastu su od prošle sedmice, kada je sirijska granata ubila pet civila u turskom pograničnom gradu Akcakaleu. Turska je na taj napad odgovorila i od tada je artiljerijska razmjena vatre u području oko granice svakodnevna pojava.

(AJB)

Share This Article