Zbog prisilnog prizemljenja sirijskih aviona Rusija od Turske traži objašnjenje

sanel
By sanel

Službena Moskva zatražila je u četvrtak objašnjenje od Ankare zbog prisilnog prizemljenja sirijskog putničkog aviona u srijedu kojim su “dovedeni u opasnost” ruski putnici, a Sirija je Tursku optužila za otmicu aviona.

– Ruska strana ustrajava na traženju objašnjenja takvih akcija turskih vlasti u odnosu prema ruskim građanima, rekao je predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič, javljaju agencije.

Sirijski putnički avion odletio je u četvrtak s aerodroma u Ankari nakon što su ga turski borbeni avioni osam sati ranije prisilili da sleti na aerodrom pod sumnjom da prenosi vojnu opremu za snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Avion je letio iz Moskve za Damask, a presreli su ga zbog informacije da nosi “necivilni teret”. Turske vlasti su objavile da su zaplijenile dio tereta iz aviona ali nisu otkrile o čemu se radi.

Jedan izvor u ruskoj agenciji za izvoz oružja rekao je da u avionu nije bilo ruskog oružja.

– U avionu nije bilo niti je moglo biti oružja ni bilo kakvih sistema ili dijelova vojne opreme, kazao je izvor koji je želio ostati anoniman.

U prizemljenom avionu Airbusu A320 bilo je 35 putnika, od kojih 17 Rusa. Turski avioni su ga otpratili do aerodroma Esenboga na sigurnosnu provjeru koja je obavljena nakon što su putnici izašli iz aviona.

– Zabrinuti smo zbog toga što su u toj situaciji dovedeni u opasnost život i sigurnost putnika, među kojima je bilo 17 ruskih građana, rekao je Lukaševič.

Po njegovim riječima, Turska nije obavijestila rusku ambasadu u Ankari o tome da su među putnicima zadržanog aviona ruski građani nego su o tome saznali iz medija.

Ruska ambasada zatražila je od turskih vlasti da mu osigura pristup ruskim građanima i na aerodrom su poslani konzularni predstavnici i ljekar.

– Međutim, turske vlasti nisu dopustile diplomatima susret s ruskim građanima i to bez objašnjenja i kršeći međunarodnu konvenciju, a građane osam sati nisu puštali u zgradu aerodroma, istaknuo je Lukašević dodajući da putnicima nije bila osigurana hrana.

Turska otvoreno podupire ustanike koji žele srušiti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Napetosti u odnosima Turske i Sirije u porastu su od prošle sedmice kada je sirijska granata ubila pet civila u turskom pograničnom gradu Akcakaleu. Turska je na taj napad odgovorila i od tada je artiljerijska razmjena vatre u području oko granice svakodnevna pojava.

Sirijski ministar saobraćaja Mahoumd Said optužio je u četvrtak Tursku za “zrakoplovno piratstvo” koje je u suprotnosti sa sporazumima o civilnom zrakoplovstvu.

(Fena)

Share This Article