Diskretni šarm stranih službi u Siriji

sanel
By sanel

Do skoro se nije znalo da li i u kojoj mjeri zapadne obavještajne službe podržavaju sirijski opoziciju. Po medijima je bilo raznih spekulacija. Sada je slika nešto jasnija. Diskrecija je jedna od glavnih osobina obavještajnih agencija širom svijeta. To je razlog zbog kojeg one vode računa o tome da se što manje zna i njihovom angažovanju u Siriji. Zapadne vlade zvanično odbacuju vojni angažman u Siriji. Međutim, to da su one odavno aktivne u nasiljem razorenoj zemlji, više se ne može sakriti.

Već neko vrijeme se zna da agenti CIA u Turskoj nadgledaju transfer oružja sirijskim pobunjenicima. Aktivna je, tvrde poznavaoci, čak i britanska tajna služba. Ona razvoj događaja u Siriji prati sa Kipra i snadbjeva pobunjenike strateški važnim informacijama. Prema riječima Eriha Šmit-Enboma, direktora Istraživačkog instituta za mirovnu politiku u Veilheijmu u Bavarskoj, „diskretne“ akcije zapadnih tajnih službi nisu iznenađenje. „Na promjeni režima u Siriji rade iste obavještajne službe, koje su dovele do rušenja Gadafija u Libiji“, objašnjava on u intervjuu za DW.

Ograničene aktivnosti CIA

„Američka CIA je već nekoliko mjeseci aktivna, uglavnom iz Turske“, kaže Šmit-Enbom. To ne poriče ni Dejvid Polok, direktor Instituta za bliskoistočnu politiku u Vašingtonu. Međutim, kaže on, te aktivnosti su vrlo ograničene. Čak i američka štampa piše da su se američke tajne službe ograničile samo na nadgledanje isporuke oružja, kako, posebno rakete i eksploziv, ne bi pali u ruke ˝vjerskim ekstremistima˝. Oružje inače finansiraju Turska, Saudijska Arabija i Katar. „Zapad podržava umjerene snage u Siriji. Katar, međutim, podržava i one koje Zapad drži nepoželjnima“, ukazuje Šmit-Enbom.

Onako kako su „skinuli“ Gadafija, sada namjeravaju da sruše i Assada

Američka vlada želi da pobunjenicima učini dostupnim satelitske slike kretanja sirijske vojske. Takođe je zamisliva pomoć u razvoju obavještajne službe. Za sada se na zna da li je s tim u vezi donesena i odgovarajuća odluka. Predsjednik Barak Obama je naredio da CIA pobunjenicima pruži logističku pomoć. U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države su najavile daljnju finansijsku pomoć pobunjenicima: riječ je 15 miliona dolara za komunikaciju. „Finansijska pomoć iz Amerike nije za isporuku oružja, riječ je novcu namijenjenom isključivo za komunikacionu i medicinsku tehniku“, kaže Dejvid Polok

Francuski krijumčari

Među evropskim zemljama, istaknutu ulogu u Siriji igra bivša kolonijalna sila – Francuska. U saradnji sa partnerima iz Saudijske Arabije i Turske, francuski agenti pomažu predstavnicima Asadovog režima da napuste zemlju. Bjekstvo generala, političara i drugih ljudi iz Asadovog neposrednog okruženja, trebalo bi da moralno potkopa režim. Manaf Tlas – jedan od najviših generala zemlje – bio u mogućnosti da napusti Siriju uz pomoć Francuske. Bekstvo Asadovih saradnika je važno i zbog vrijednih informacija o političkom i vojnom stanju režima. Zapadne obavještajne agencije su slično postupale u Libiji. I za bjegunce se ovo isplati: izbjegavaju moguću odmazdu svojih sunarodnika, mogu se nadati da će na Zapadu ostati nekažnjeni, i na kraju, oni su i finansijski nagrađeni, kaže Šmit-Enbom: „Za njihove obavještajne informacije obećavaju im se velike svote novca.“

Berlinska javna tajna

Čak su i njemački obavještajne agencije bile aktivne u Siriji, kaže Šmit-Enbom: „Do kraja 2011. stari predsjednik BND-a je imao dugogodišnje, vrlo dobre odnose sa sirijskim obavještajnim službama. Međutim, sa promjenom predsjednika BND-a, imamo i promjenu paradigme.“ Od tada se više ne sarađuje sa sirijskom obavještajnom službom već sa Asadovim protivnicima. Osim toga, BND sada zastupa isti stav kao i zapadni partneri. „Novi predsjednik BND-a Gerhard Šindler je spreman da rizikuje, pokušava da vrati povjerenje Zapadnih partnera izgubljeno zbog uzdržanosti Nemačke u Libiji. Stoga toga BND ima razne aktivnosti protiv Sirije“, dodaje Šmit-Enbom. Ipak, ne zna se šta to radi njemački ratni brod koji već sedmicama kruži po istočnom Sredozemlju. Ministarstvo obrane u Berlinu je odbacilo špekulacije njemačkih medija da je to špijunski brod.

(DW)

Share This Article