Turska prizemljila sirijski putnički avion

sanel
By sanel

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je izjavio da je Ankara dobila informaciju da avion prevozio ‘necivilni’ teret.

Turska, Sirija, Avioni, Presretanje, Airbus, Oružje, Ahmet Davutoglu Airbus je pod pratnjom borbenih aviona sletio na Esenboga aerodrom [Reuters – Ilustracija]

Turska državna televizijska kuća TRT je izvijestila da je turski vojni avioni prisilili sirijski putnički avion da sleti na aerodrom u Ankari zbog sumnji da prevozi oružje.

TRT je javio da su u srijedu turski borbeni avioni presreli Airbus A320 na letu iz Moskove za Damask, nakon što je putnički avion ušao u zračni prostor Turske.

Airbus je pod pratnjom sletio na Esenboga aerodrom, u glavnom gradu države.

Ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je izjavio da je Ankara dobila informaciju da avion prevozio “necivilni” teret.

Pretraga aviona

Zvaničnik turskog Ministarstva vanjskih poslova je kazao da predstavnici vlasti “pretražuju avion”, ali nije dao dodatne informacije.

Zvaničnici turske civilne avijacije su zabranili civilnim letjelicama da ulaze u sirijski zračni prostor, navodeći nesigurnu situaciju na teritoriju svojih južnih susjeda, javlja TRT.

Trenutna situacija između Turske i Sirije je veoma napeta.

Turske vojne snage su pojačale svoju prisutnost duž oko 900 kilometara duge granice sa Sirijom, a uzvratili su vatru tokom sedmice nakon bombardiranja iz sjevernog dijela Sirije, gdje se vode borbe između snaga predsjednika Bashara al-Assada i pobunjenika, koji kontroliraju veći dio teritorija.

(Al Jazeera)

Share This Article