Prebjegli novinar: „Moj posao je bio fabrikovanje vijesti”

sanel
By sanel

CNN je objavio fascinantan intervju sa bivšim zvaničnikom sirijskog režima zaduženim za odnose sa medijima koji tvrdi da je predsjednikov brat, Maher, ozbiljno ranjen u julu kada su ubijena četvorica visokih sigurnosnih oficira.

Maher je zapovjednik elitne Republikanske Garde i brutalno lice režima. Abdullah el Umar je radio pet godina u uredu zaduženom za medije u predsjedničkoj palati dok prošlog mjeseca nije prebjegao u Tursku navodi da je Maher izgubio nogu kao i ne može više koristiti ruku.

Maher je nakon napada u julu otišao na liječenje u Moskvu, kazao je Umar CNN-u.

Umar je bio dio petnaestočlanog tima za kojeg kaže da je morao izmišljati priče kako bi opravdali zločine sirijskog režima. Oni su također radili na kaljanju reputacije ličnosti koji bi prebjegli iz režima.

Umar se prisjetio kako je Bešar el Assad šutirao namještaj iz bijesa zbog načina na koji se izvještavalo o sukobu.

“Jednog dana sam ga vidio kako šutira sto i psuje i kune narod Homsa, Rastana i Dera’e, i verbalno vriješa sunite i općenito sirijski narod.”

„On bi se jako naljutio i psovao bi, proklinjući tajnu policiju i sigurnosne snage govoreći da kako ne mogu pronaći gdje se nalaze izvještači, kako ih ne mogu uhvatiti i ‘dovesti do mene tako da ih mogu ubiti”, kaže Umar.

CNN ističe da se Umarove tvrdnje ne mogu dokazati.

“Bešar el Assad ima 16 televizora u sobi za sastanke, u uredu i također u sali za konferencije”, kaže ovaj prebjeg. “U gornjem redu televizijskih ekrana prikazuju se el Džezira, el Arabija, BBC, CNN,… On smatra novinare svojim prvim neprijateljem.Mrzi ih više nego revoluciju FSA, naročito strane novinare koji uđu u Siriju, jer oni prikazuju svijetu pravu sliku i istinu o onome što se dešava u Siriji”.

Umar je također  opisao načine koje koristi režim u fabrikovanju laži.

“Žene bi rekle da su naoružane bande počinile masakre nad muškarcima, ženama i djecom a u biti su to bile snage sirijskog režima, sigurnosnih snaga i Šebbihe”, kaže Umar.

Ove navode potvrdio je i stanovnik Homsa koji zbog sigurnosnih razloga nije naveo ime.

„Sjećam se tog dana kao da je bilo juče, kada je državna televizija prikazala Assada kako paradira Baba Amrom bez ijednog pristunog stanovnika četvrti”, rekao je jedan od stanovnika Homsa, koji se sada nalazi u susjednom Libanonu.

„Oni su doveli seljane iz susjednih gradova kako bi se pretvarali da je Assad dobrodošao, da je pozdravljen kao voljeni vođa, iako u stvarnosti svaki stanovnik Homsa je znao da on stoji iza rušenja svake kuće i ubijanja svakog nevinog civila kako u Homsu tako i u svakom drugom gradu Sirije

Nakon anti-režimskih demonstracija u martu 2011. Umar kaže da mu je naređeno da oformi pro-režimsku TV kanal u Aleppu.

Reklama na sirijskoj internet stranici prikazuje Umara kako drži mikrofon ispred banera reklame ‘El Aleppia TV’. Novinari iz Aleppa kažu da je ovaj kanal jeftina investicija kja je emitovala program preko interneta.

Jedno od Umarovih zaduženja bilo je dovođenje pro-režimskih gostiju u emisije kao i na veće međunarodne mreže kako bi diskreditovali prebjege iz sirijske vlade.

„Kontaktirali bismo lojaliste iz Libanona i Sirije da se pojavljuju kao gosti na El Džeziri, el Arabiji i drugim kanalima i da kažu da su ovi prebjezi loši, korumpirani i nisu radili dobro svoj posao”.

Na pitanje kako su njegove bivše kolege reagovale na njegov prebjeg, el Umar kaže: „da su oni pratili standardnu proceduru i izjavili da Abdullah el Umar nije imao ništa sa medijskom službom niti sa predsjedničkom palatom i da nikada nisu čuli za mene i da sam prebjegao sa neba samo da bi ukaljao sliku režima. Međutim moj lik se nalazi na velikom broju reklama, videa praktično na svim konferencijama za štampu Bešara el Assada i svim njegovim zvaničnim ceremonijama”.

(islambosna.ba)

Share This Article