Teško stanje u Siriji: Izbjeglice bježe u Liban

sanel
By sanel

Načelnik Generalštaba turskih oružanih snaga Necdet Ozel upozorio je u srijedu Siriju da će Turska žestoko uzvratiti ukoliko ponovo bude napadnuta njena teritorija, javio je novinar agencije Anadolija.

“Ukoliko nastave i mi ćemo nastaviti sa još jačim napadima”, rekao je Ozel, koji se nalazi u posjeti Akcakaleu, pograničnom gradu koji je Sirija nedavno granatirala.

Šef turskog Generalštaba je rekao da su oni “odgovarali i do sada, ali da će, ako se napadi nastave, odgovoriti većom silom”.

Obilazak vojske

Turske oružane snage su proteklih sedmica odgovarale na puščanu i topovsku vatru preko granice sa Sirijom.

Ozel je u srijedu posjetio Omera Timucina, čovjeka koji je u artiljerijskom napadu Sirije na Tursku izgubio suprugu i troje djece.

Ranije je posjetio turske vojnike stacionirane nedaleko od graničnog prijelaza.

Ozel je, također, razgovarao s mještanima Akcakalea. Dočekao ga je veliki broj građana uz slogan “Najveći vojnik je naš vojnik”.

Poslije smrtonosnog bombardiranja Akcakalea prošle srijede, turski Parlament je odobrio upotrebu vojne sile protiv nekadašnjeg saveznika Sirije.

Premije Tayyip Erdogan je, također, upozorio Damask da ne isprobava strpljenje Turske i poručio da Ankara neće tolerirati takve činove.

Dodatne jedinice

Agencije javljaju da su sirijske vlasti poslale dodatne jedinice u Idlib, strateški grad u sjeveroistočnoj provinciji, nakon što su ga zauzeli pobunjenici, presijecajući time put ka trgovinskom centru Halepu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) saopćila je da su nove trupe krenule ka gradu Maret al-Numan, te da je šest civila poginulo u bombardiranju grada, dok je 12 pobunjenika poginulo u borbama za kontrolu nad gradom.

Sirijska vojska odana predsjedniku Basharu al-Assadu bombardirala je dijelove Homsa koje drže pobunjenici, dok opkoljeno stanovništvo traži humanitarnu pomoć.

Prema humanitarnoj organizaciji sa sjedištem u Londonu granate od ranog jutra u srijedu padaju na dijelove Homsa i susjednog Kusajra u blizini granice s Libanom.

Vojska je intenzivirala operacije protiv ta dva grada, koje režimske snage drže pod opsadom mjesecima, u nastojanju da ih zauzmu do kraja sedmice kako bi oslobodili trupe potrebne na sjeveru i oko Halepa.

Žestoki sukobi su doveli do novog talasa izbjeglica preko granice s Libanom, rekle su libanske vlasti, ističući da je u posljednja 24 sata granicu prešlo 400 ljudi.

Opkoljen distrikt

Jedan aktivista iz starog grada Homsa rekao je preko Skypea u srijedu da je distrikt potpuno opkoljen i da nema izlaska iz njega.

Po njegovim riječima, “situacija je toliko loša da im dođe da plaču”.

Aktivista koji se predstavio kao Abu Bilal rekao je da su poljske bolnice pune ranjenih ljudi koji čekaju operacije i evakuacije, ali da nema mogućnosti da se izađe iz grada.

(AJB)

Share This Article