Sirija: U sukobima stradalo novih 158 osoba

sanel
By sanel

Međunarodna organizacija za nadgledanje ljudskih prava u Siriji (SHRW) saopćila je danas da je u jučerašnjim operacijama sirijske vojske pod kontrolom predsjednika Bashara al-Assada protiv pobunjenika poginulo najmanje 158 osoba, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Londonska organizacija navodi da su u naseljima oko glavnog grada Damaska život izgubile najmanje 74 osobe. Također, u Halepu, na sjeveru te zemlje, poginulo je 35, u Homsu 14, Idlibu 12, Hami deset, Deyru’z Zoru šest, te u Deri četri i u Azkiyi tri osobe.

Lokalni aktivisti organizacije javili su da je pobunjenička Slobodna vojska Sirije napustila taktiku „odbrane“ svojih teritorija i započela akcije zauzimanja važnih vojnih uporišta koje kontroliraju snage sigurnosti Assadovog režima.

Ovu informaciju potvrdila je i mreža Siria Network News (SNN). Mreža navodi da su pobunjeničke snage nanijele velike gubitke sirijskoj vojsci u damaškim provincijama
Kademu, Aseliju, Aisi, Tadamunu, Zablataniji i Istočnoj Guti, kao i u gradovima Homsu i Halepu.

U vijesti SNN-a se, također, navodi da su snage sirijske vojske nakon neuspjeha u direktnim sukobima na terenu izvele žestoke zračne napade, a meta bombardiranja ponovo su bila i halepska naselja.

(Anadolija)

Share This Article