Sirijska vojska ušla u pobunjeničku četvrt grada Homsa

sanel
By sanel

Sirijske snage ostvarile su danas napredak prvi put za nekoliko mjeseci u pobunjeničkoj četvrti Kalidija u gradu Homsu u centralnoj Siriji, javio je Reuters, pozivajući se na izjave pobunjenika. “Prvi put za nekoliko mjeseci vojska (predsjednika Sirije Bašara) el-Asada ušla je u te oblasti u Kalidiji”, rekao je jedan pobunjenik britanskoj agenciji, dodajući da su sirijske snage zauzele zgrade u kojima su bili stacionirani pobunjenici, koji su morali da ih napuste.

Vladine snage četiri dana bombardiraju 12 četvrti u tom opkoljenom gradu, navodi Reuters.

France Presse navodi da je sirijska vojska započela glavni napad protiv preostalih pobunjeničkih četvrti u provinciji Homs, pokušavajući da konačno očisti taj centralni region zemlje od pobunjenika.

Meta sirijskih snaga su opkoljene četvrti u gradu Homsu i obližnjem gradu Kusairu, rekli su francuskoj agenciji vojni i pobunjenički izvori.

“Vojska je usred pokušaja da očisti posljednje pobunjeničke četvrti u gradu Homsu”, rekao je jedan neimenovani vojni zvaničnik, dodajući da su snage sigurnosti “očistile” sela oko Kusaira i sada pokušavaju da preuzmu sam grad, pet kilometara udaljen od Homsa.

Opozicioni aktivisti Homs smatraju “glavnim gradom revolucije”, navodi AFP, prenio je Tanjug.

Homs je i najveća sirijska provincija, blizu Libana i glavnog grada Damaska, i kao takva ima ključni značaj i za pobunjenike i za sirijske vlasti.

Antirežimski Sirijski opservatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, tvrdi da je sirijska vlast angažirala borbene avione u Homsu u petak prvi put, gađajući četvrt Kalidija.

(vijesti.ba)

Share This Article