Otvoren peti centar za humanitarnu pomoć na granici sa Sirijom

sanel
By sanel

Kabinet za vanredne okolnosti i katastrofe Vlade Republike Turske (AFAD) je izdao saopćenje u kojem se navodi da je u organizaciji ove institucije i humanitarne organizacije Turskog polumjeseca danas otvoren peti centar za pružanje humanitarne pomoći sirijskim izbjeglicama na tursko-sirijskoj granici u mjestu Akcakale u regiji Sanliurfa na jugoistoku Turske.

U pisanom saopćenju AFAD-a se ističe sve veća potreba za humanitarnom pomoći sirijskom stanovništvu na sjeveru te zemlje gdje sirijska vojska vodi žestoke vojne oružane operacije kako bi ugušila pobunu naroda započetu 11. marta prošle godine. U saopćenju se također ističe da su turski humanitarci, u skladu sa međunarodnim pravnim odredbama i u saglasnosti sa UN-om, pomoć sirijskom narodu na granici počeli pružati 18. augusta.

“Nakon uspješnog djelovanja centara za urgentnu humanitarnu pomoć na granici, u gradovima Kilis, Gaziantep i dva u Hatayu, danas je otvoren i peti centar za pomoć Sirijcima u Akcakaleu. U organizaciji AFAD-a i Turskog polumjeseca, pomoć se pruža pretežno djeci, ženama i starim i iznemoglim osobama koje su ugrožene ratom u Siriji”, piše u saopćenju AFAD-a.

(Anadolija)

Share This Article