Iran zatražio pomoć od Turske za oslobađanje talaca u Siriji

sanel
By sanel

Nakon što su naoružani pripadnici opozicije zaprijetili da će pogubiti zatočene Irance, vlasti u Teheranu su zatražile pomoć od Ankare za oslobađanje otetih 48 iranskih državljana.

Iranska državna novinska agencija IRNA je objavila da je ministar vanjskih poslova Al Ekber Salihi obavio razgovor sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom i tom prilikom razgovarao o stanju otetih Iranaca.

Salihi je tokom dužeg razgovora sa Davutogluom zatražio da Ankara uloži “ozbiljne napore” kako bi kidnapovani iranski državljani bili oslobođeni.

Ministar Davutoglu je pak izjavio da će Turska nastaviti da ulaže napore po ovom pitanju.

U izvještaju se navodi da je iranski ministar, osim Davutoglua, kontaktirao i katarskog premijera od kojeg je takođe zatražio pomoć.

Naoružani pripadnici opozicionih snaga u Siriji objavili su nove video snimke 48 Iranaca, koje drže kao taoce od avgusta, izjavivši da će ih pogubiti ukoliko njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni.

Vlasti u Teheranu tvrde da su zatočeni Iranci osobe koje su otputovale u Siriju kako bi posjetile sveta mjesta u toj zemlji, a odmah nakon saznanja o njihovoj otmici Teheran je zatražio pomoć od Ankare za spašavanje talaca.

(TRT)

Share This Article