Erdogan za “Washington Post”: Assad je politički mrtav

sanel
By sanel

U intervjuu za list “Washington Post”, premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je govorio o situaciji u Siriji i uticaju tamošnje krize na region.

„Ukoliko pogledamo u historiju, jasno vidimo da nijedan režim koji je vršio nasilje nad svojim narodom, nije ostao na vlasti. Nažalost, svjedoci smo da sirijski režim to radi svom narodu u periodu Arapskog proljeća“, rekao je Erdogan.

Ističući da su pobunjeničke snage svakim danom sve jače, premijer Turske tvrdi da će sirijski režim pasti.

„Bashar al-Assad je politički mrtav. Naravno da je pitanje dana, sedmice, kada će se to desiti. To je u direktnoj vezi s odnosom Rusije i Kine spram ovog pitanja“, mišljenja je Erdogan.
Premijer Erdogan je kazao da Turska smatra da je sirijska kriza globalni problem koji zabrinjava cijeli islamski svijet. On smatra da Ujedinjene nacije i Arapska liga moraju biti direktno i aktivnije uključeni u rješavanje sirijske krize.

Na upit novinara o tome da li smatra da pobunjenike treba dodatno pomoći u naoružanju, premijer Erdogan je kazao da pobunjenici primaju svaku vrstu pomoći od Sirijaca iz zemlje i regije. On je dodao da Turska pruža samo logističku pomoć, a u to se ubraja i pomoć više od 83 hiljade Sirijaca koji su smješteni u Turskoj.

Na pitanje o zabrinutosti o mogućem raspletu situacije nakon pada Assadovog režima, Erdogan je kazao da to neće biti problem.

„Porodica Mubarak je 30 godina vladala Egiptom. Nakon pada tog režima, egipatski narod je izabrao relativno nepoznatog čovjeka (op. a. Muhammeda Mursija) za predsjednika. Voljom naroda Egipat će dobiti jakog lidera. Ukoliko smo sigurni u demokraciju, ovo je stvar u koju moramo vjerovati“, poručio je Erdogan.

Na pitanje “Washington Posta” o njegovim daljim političkim aspiracijama i da li će se kandidirati za predsjednika Turske, Erdogan je kazao da je i to moguće ukoliko narod i njegova partija budu zahtijevali takvo nešto. Erdogan je podsjetio da će naredni predsjednički izbori u Turskoj biti prvi izbori u historiji ove zemlje na kojima se direktnim izborom bira predsjednik.

(Anadolija)

Share This Article