Istraga UN-a o napadima na sirijsku djecu

sanel
By sanel

Ujedinjeni narodi istražuju navode da sirijske Vladine i opozicione snage namjerno napadaju djecu, izjavila je nova specijalna izaslanica UN-a za pitanja djece u konfliktu. Leila Zerrougui kazala je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u noći sa srijede na četvrtak da se sirijska djeca suočavaju sa “strašnom krizom”.

Međutim, Rusija, Kina, Pakistan i Azerbejdžan pokušali su ograničiti pitanja Zerrougui o statusu djece u Siriji.

Te četiri države bile su suzdržane prilikom glasanja o godišnjoj  rezoluciji Vijeća koja osuđuje regrutiranje djece vojnika i ubijanje djece u konfliktu.
Rezoluciju je podržalo jedanaest država.

Mučenje i ubijanje djece

Zerrougui je rekla da su agencije UN-a “dokumentirale napade Vladinih snaga na škole, djeci je spriječen pristup bolnicama, djevojčice i dječaci pate i umiru dok im se bombardiraju naselja, bivaju mučeni, te seksualno zlostavljani”.

Zerrougui je dodala da njen ured, također, prikuplja dokaze o navodima da pobunjeničke grupe krše međunarodne zakone.

“Primili smo informacije koje se odnose na nasumične bombaške napade u kojima su ubijena djeca u Damasku i drugim područjima, te nastavljamo dokumentirati djela naoružanih tijela poput Slobodne sirijske vojske, s kojima su možda povezana i djeca”.

Zerrougui je rekla da je zatražila od sirijskog ambasadora pri UN-u da vrši pritisak na sirijsku vojsku da “hitno evakuira škole”.

(AJ Balkans)

Share This Article