FSA se povukla iz tri četvrti Damaska

sanel
By sanel

Nakon više od sedmice borbi FSA se povukla iz tri četvrti Damaska izjavio je jedan od stanovnika, Ebu Hamza.

“Juče u 4:30 izjutra sve brigade FSA povukle su se iz južnih četvrti El Kadem, el Assali i el Hadžer el Esved.Sva navedena područja su u velikoj mjeri razrušena nakon više od sedmicu dana borbi.

El Kadem četvrt se još uvijek nalazi pod teškim bombardovanjem minobacača i tenkova, čak iako je FSA napustila područje.

Sirijski vojnici češljaju četvrt. Tenkovi nisu još ušli u područje iz straha da se borci FSA još uvijek nalaze unutar kuća.Civili su prestrašeni zbog toga šta se može desiti nakon borbe.

FSA je odlučila da se povuče nakon što su Assadove snage bacale limenu burad napunjenu sa TNT-om na el Hadžer el Esved, Sbinu i Medinu. Ova burad napravila su veliku štetu u navedenim četvrtima.

FSA je također ostajala bez municije a i nema podršku ili pojačanje iz drugih područja Damaska,zabrinuli su se da će sirijska vojska blokirati okolna područja i da će se naći u sendviču.

Tokom sedam dana borbi FSA je uništila osam tenkova. Oni su odlučili da se bore u el Kadem četvrti jer je većina ljudi napustila četvrt i jer su vođenjem gerilskog rata htjeli iscrpiti sirijsku vojsku i Šabihe.

Sve brigade FSA su pobjegle na sela i sada vijećaju kako bi opet pokrenuli još jedan napad. Ovo nije prvi put da se FSA povukla.

Naš veliki problem je što ne možemo izaći iz naših kuća kako bi pronašli žrtve.

Muhammeda Baraku, sina lokalnog imama, ubili su juče Šabihe dokse vraćao sa ikindija namaza iz Velike džamije u el Kademu.

Raspadnuto tijelo, čovjeka koji je ubijen na licu mjesta, također je pronađeno u jednoj od kuća. Užasan smrad se širi područjem.

Snajperisti nas sprječavaju da dođemo do drugih kuća. Čekamo da se situacija smiri i vojska povuče kako bi pretražili područje i prebrojali mrtve”, kaže Ebu Hamza.

(Islambosna.ba)

Share This Article