AI: Sirijske snage napadaju civile

sanel
By sanel

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) je optužila sirijske snage bezbjednosti za “bezobzirne i nasumične” napade na civile, a sirijski dezerteri upozorili su da će režim predsjednika Bashara al-Assada upotrijebiti hemijsko oružje kao posljednje sredstvo.
Organizacija sa sjedištem u Londonu, koja je svoj izvještaj ilustrirala video-snimkom, navodi da su “civili, među kojima je mnogo djece, žrtve kampanje bezobzirnih i nasumičnih napada koje vrši sirijska armija”.

Amnesty navodi da su ovi zaključci izvedeni na osnovu “istraga iz prve ruke koje su provedene u prvoj polovini septembra”, prenosi AFP.

U tom periodu u napadima je “poginulo 166 civila, među kojima je 48 djece i 20 žena, a povrijeđeno je nekoliko stotina ljudi u 26 gradova i sela” u sjeverozapadnim regionima Idlib i Jabal al Zavija, navodi se u izvještaju.

Novi dokazi

Amnesty tvrdi da posjeduje nove dokaze “o obrascu koji se primjenjuje u posljednjih nekoliko sedmica u područjima gdje državne snage, pod pritiskom nadirućih opozicionih snaga, sada nasumično bombardiraju i granatiraju izgubljenu teritoriju, što ima katastrofalne posljedice za civilnu populaciju”.

Izvještaj je objavljen u vrijeme kada je bivši komandant sirijskog hemijskog arsenala rekao londonskom Timesu da je učestvovao u “seriji diskusija o upotrebi hemijskog oružja, uključujući razgovore o načinu i mjestima njegove upotrebe”.

General-major Adnan Silu rekao je da je dezertirao iz sirijske armije prije tri mjeseca, poslije učešća u razgovorima na najvišem nivou o korištenju hemijskog arsenala protiv pobunjenika i civila.

“O tome smo diskutirali kao o posljednjem sredstvu, u slučaju da režim izgubi kontrolu u nekom važnom području, poput Halepa”, kazao je Silu.

Posljednja kap

On je za Times rekao da je uvjeren da će Assadov režim na kraju upotrijebiti hemijsko oružje protiv civila i dodao da je ta diskusija bila posljednja kap koja je prelila čašu i podstakla ga da dezertira.

Njemačka štampa u srijedu je pisala o tome da je sirijska vojska testirala jedan sistem za ispaljivanje hemijskog oružja.

Magazin Spiegel je objavio da je testiran sistem hemijskog naoružanja u istraživačkom centru na sjeverozapadu zemlje.

“Pet ili šest raketa koje imaju namjenu da šire hemijske materijale ispaljeni su iz tenkova i aviona u pustinji nadomak mesta Kanasir, istočno od Halepa”, naveo je njemački list.

Prošlog mjeseca francuski predsjednik Francois Hollande je upozorio da bi korištenje hemijskog naoružanja od strane sirijskog režima bio legitiman razloga za intervenciju.

(AJ Balkans)

Share This Article