El-Ibrahimi posjetio izbjeglice u Hatayu

sanel
By sanel

Specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju El-Ahdar el-Ibrahimi stigao je jutros u turski grad Hatay u kojem se nalazi jedan od najvećih izbjegličkih kampova u kojem su smješteni Sirijci.

El-Ibrahimi je privatnim avionom stigao u Hatay gdje su ga na aerodromu dočekali zamjenik guvernera Orhan Mardinli i drugi zainteresovani ljudi.

El-Ibrahimi se trenutno nalazi na putu prema Guvernerstvu Hataya gdje će održati sastanke sa zvaničnicima.

Razgovor s guvernerom i obilazak kampa

“Turska se veoma dobro brine o sirijskim izbjeglicama, nadamo se da će u Siriji uskoro nastupiti mir. Sinoć sam se sastao sa ministrom vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutogluom, i rekao sam mu da ću posjetiti Hatay”, izjavio je specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju nakon susreta sa guvernerom Hataya Mehmetom Celalettinom Lekesizom i posjete izbjegličkom kampu u kojem su smješteni Sirijci.

Guverner je kazao da je i njegova iskrena želja, kao i Ibrahimijeva, da u Siriji uskoro zavlada mir i da se završi haos.

“Vjerujem da će uspostavi mira u Siriji doprinijeti Vaša diplomatija, iskustvo i povjerenje koju javnost ima u Vas. Vaša stručnost, prošlost, povjerenje koje ulijeva Vaša osobnost još više povećava nadu u postizanje mira”, rekao je Lekesiz ističući kako će iskustvo i diplomatska sposobnost koju posjeduje Ibrahimi pomoći u uspostavlhjanju mira u Siriji.

Guverner je uručio specijalnom izaslaniku plaketu koja simbolizira različitost u kojoj stoljećima u miru i slozi žive tri monoteističke religije.

Nakon posjete sirijskom izbjegličkom kampu u Hatay, Ibrahimi se uputio u izbjeglički kamp u Altinozuu.

Ibrahimi iz Hataya otputovao u Amman

Specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige El-Ahdar el-Ibrahimi je, nakon posjete izbegličkom kampu u Altinozuu, napustio Hatay.

U pratnji zamjenika guvernera Orhana Mardinlija, el-Ibrahimi se uputio prema aerodromu u Hatayu.

El-Ahdar el-Ibrahimi nije želio razgovarati sa novinarima ni nakon posjete izbjegličkom kampu niti po dolasku na aerodrom. Prema saznanjima novinara agencije Anadolija, El-Ibrahimi iz Hataya putuje u Amman.

„Ja sam ovdje da bih vas saslušao. Radit ću na tome da riješim vaš problem. Ovdašnje procjene ću izložiti u New Yorku“, rekao je El-Ibrahimi u obraćanju izbjeglicama tokom posjete izbjegličkom kampu.

(Anadolija)

Share This Article