Opozicioni borci obećali da će povratiti kasarnu Hanano

sanel
By sanel

Sirijski opozicioni zapovjednik obećao je u srijedu da će ponovo zauzeti veliku kasarnu u sjevernom gradu Aleppu nakon što ju je vojska vratila pod svoju kontrolu dan ranije.

„Izgubili smo kasarnu Hanano, i žalim zbog toga. Ali uvjeravam vas da ćemo je ponovo vratiti pod našu kontrolu u roku od sedam dana”, rekao je Ebu Muhammed novinaru AFP-a.

Hanano baza, smještena na brežuljku nedaleko od dvorca koja dominira gradom i kojeg kontrolišu vladini vojnici, je prevelika i bilo nam je nemoguće da je odbranimo”, izjavio je zapovjednik FSA.

„Čim smo ušli u kasarnu vojska Bashar el Assada je otvorila vatru na nas iz svega što imaju-artiljerije, helikoptera, aviona. Morali bismo je braniti s nekoliko desetina ljudi i ne bismo uspjeli, oni bi poginuli ni zbog čega”.

Ebu Muhammed je rekao da su napadom na bazu oslobodili najmanje 350 zatvorenika, civila koji su držani u podzemnim ćelijama a i da preuzmu oružje.

“Bilo je više oružja u skladištu nego što smo uzeli, nismo sve mogli ponijeti”, rekao je on.”Pronašli smo protivoklopne raketne bacače ali nije bilo raketa za njih”.

Sirijska opservatorija navodi da su opozicioni borci kada su ušli u bazu ubili 20 redovnih vojnika.

„To je bila velika greška, zločim. a oni koji su to učinili odgovarat će”, rekao je ebu Muhammed.

Bivši sirijski vojni zapovjednik rekao je da je dezertirao iz vojske prije tri godine i pobjegao u Belgiju prije nego što se vratio i priključio opozicionim borcima.

Tokom sat vremena koje su novinari AFP-a proveli u štabu ebu Muhammeda granate su često padale oko grada i čula se paljba iz strojnica.

(Islambosna.ba)

Share This Article