Sve veći broj prebjega koji se pridružuju FSA

sanel
By sanel

Sirijski vojnici koji čekaju priliku da pobjegnu nadaju se da će slijediti primjer već velikog broja drugih koji su preskočili zidove ili puzali ispod bodljikave žice noću kako bi pobjegli iz režimskih snaga.

Ebu Enes (23) kaže da je u vojnoj bazi EšŠaal u blizini Aleppa proveo osam mjeseci čekajući pravu priliku da prebjegne . Taj trenutak je konačno došao u subotu.

“Nakon što je pala noć, s mojim Kalašnjikovim i u uniformi, iskoristio sam smjenu straže i preskočio zid. Nije bio visok”, rekao je ovaj mršavi mladić sa naočarama u opozicionoj bazi u blizini Aleppa.

Ebu Enes se pridružio jedinici opozicione Slobodne sirijske vojske, gdje je prošao sigurnosne provjere prije nego što je dobio natrag svoju pušku. On naglašava da se želi boriti što nije slučaj sa svim dezerterima od kojih mnogi više vole da se vrate svojim porodicama ili da napuste zemlju.

FSA zapovjednik pod pseudonimom Hattab objasnio je postupak provjere prebjega koji žele da se bore protiv režima.

Hattab je rekao: “Ako prebjegli vojnik poznaje vojnike koji su nam se već pridružili onda je u redu, ali ako niko ne može garantovati za njega odvodimo ga u sigurnosni službu FSA gdje se provjerava dvije sedmice”.

Poput svih opozicionih zapovjednika u regiji Hattab tvrdi da postoji veliki broj regularnih vojnika koji čekaju da prebjegnu te da je FSA preduzela korake kako bi im olakšali prebjeg.

„Pojedini su preko svojih rođaka ili prijatelja nam poručili da žele prebjeći. Onda smo organizovali sastanke tokom noći na određenim mjestima na prvoj liniji fronta. Kada bude njihov red da stražare onda oni s podignutim Kalašnjikovima samo pređu kod nas”, kaže on.

Zapovjednik Ebu Ubejda, u istočnoj četvrti Aleppa Sejf el Devla, kaže da su opozicioni vojnici pokrenuli čak i lažne napade poput diverzija kako bi olakšali prebjeg vojnika.

„Oni nam signaliziraju preko svjetla na svojim telefonima, a mi pucamo iza njih kako bi ih zaštitili. Unutar pojedinih baza ukoliko režimski vojnik samo došeta do zida bit će upucan u leđa”, kaže on.

Opozicioni borci tvrde da se Hezbollahovi borci i Iranci nalaze u kasarnama, i da je njihovo oružje okrenuto prema unutra.

Ahmed el Imam (35) zapovjednik opozicione jedinice u Bab el Nasru, kaže da se oficiri Aleviti ne bore ‘oni jednostavno posmatraju sunitske vojnike i pucaju na njih ukoliko odbiju da se bore’.

Kao i Ebu Enes također i nekoliko drugih sunitskih vojnih prebjega kažu da su ih držali izolovanim u kasarnama, da su im oduzeli telefone, da su se na televiziji samo emitovali državni kanali a da su njihovi razgovori praćeni a da im je civilna odjeća bila zabranjena.

„U bazi sam bio osam mjeseci bez da sam je napustio”, kaže on. „Oficiri su tvrdili da ceste nisu sigurne. Posljednji vojnici koji su otišli da vide porodice nisu se vratili a oficiri su nam rekli da su ubijeni. Znali smo da to nije istina.”

“Petnaest mojih prijatelja čeka da prebjegne, ali se plaše šta bi se moglo desiti sa njihovim porodicama ukoliko to urade”, kaže on.

„Na mom radaru mogao sam vidjeti sve pokrete ratnih aviona, helikoptera kako napadaju unutar i van Aleppa. Avione koje bombarduju naselja i civile, teško da se može reći da se bore protiv terorista”.

(Islambosna.ba)

{youtube}TkgWvqJzUH0{/youtube}

Share This Article