SAD traže strogu rezoluciju o Siriji

sanel
By sanel

Nova rezolucija Ujedinjenih naroda (UN) o Siriji koja ne sadrži nikakve posljedice za Damask nije potrebna, jer bi je sirijski predsjednik Bashar al-Assad ignorirao, rekla je u nedjelju američka državna sekretarka Hillary Clinton u Vladivostoku.

Clinton je na marginama samita APEC-a rekla da je spremna raditi s Moskvom na novoj rezoluciji o Siriji, ali je upozorila da će Sjedinjene Države vršiti jači pritisak radi okončanja Assadovog režima ako ta rezolucija bude mekana prema Damasku.
“Nema smisla donijeti rezoluciju bez posljedica za Damask jer smo već nekoliko puta vidjeli da Assad nastavlja i dalje napadati vlastiti narod”, rekla je Clinton novinarima posljednjeg dana samita APEC-a.

Različiti stavovi

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao u subotu da će Moskva krajem septembra od Vijeća sigurnosti UN-a tražiti da odobri sporazum iz Ženeve kojim su postavljena načela političke tranzicije za Siriju, postignut 30. juna.

“Nastavit ću raditi s ministrom vanjskih poslova Lavrovom da vidimo možemo li ponovno razmotriti ideju i pokrenuti plan sirijske tranzicije, o kojem smo se već dogovorili ranije ovog ljeta u rezoluciji predanoj Vijeću sigurnosti”, rekla je Clinton.

“Naglasila sam ministru vanjskih poslova Lavrovu u subotu da rezolucija neće biti djelotvorna bez sankcija”, dodala je.

Clinton je rekla da se nada napretku, ali da je u potpunosti svjesna različitosti stavova između Sjedinjenih Država i Rusije prema Siriji.

“Ako razmirice potraju, radit ćemo s državama koje dijele isti stav kako bismo podržali sirijsku opoziciju i ubrzali Assadov pad, te pomogli Siriji da se pripremi na demokratsku budućnost i oporavak”, upozorila je ona.

Washington je rekao da će opoziciji u Siriji pružiti pomoć u komunikacijskoj opremi.

Rusko protivljenje

Poslije sastanka sa Clinton, Lavrov je otvoreno izjavio da se Rusija protivi nametanju sankcija Assadovoj vladi, pored onih koje pogađaju Iran zbog nuklearnog programa koji sprovodi, djelimično zbog toga što takve sankcije štete ruskim trgovinskim interesima.

“Naši američki partneri imaju snažnu tendenciju da prijete i pojačavaju pritisak i da usvajaju sve više sankcija protiv Sirije i Irana”, rekao je Lavrov, napomenuvši da je “Rusija protiv toga, jer je, da bi se problemi riješili, potrebno da u njihovo rješavanje uključite zemlje sa kojima te probleme imate, a ne da ih izolirate”.

On je dodao da jednostrane američke sankcije protiv Sirije i Irana direktno ugrožavaju interese ruske privrede, prije svega banaka.

“Jasno smo stavili do znanja da je to neprihvatljivo, ali oni nas nisu slušali. Čime će to rezultirati, to ne znam”, rekao je Lavrov.

Pitanje sankcija protiv Sirije i Irana bit će glavna tema razgovora među zvaničnicima kasnije ovog mjeseca na Generalnoj skupštini UN-a.

Halep bez vode

Sirijska vojska bombardirala je centar Halepa u nedjelju, dan nakon žestokih sukoba s pobunjenicima koji su pokušali zauzeti naselje koje kontroliraju Vladine snage.

“Bombardiranje Bustan al-Bashe je zaustavljeno, ali moglo bi ponovo početi u svakom trenutku,” rekao je jedan stanovnik za AFP.

U granatiranju su uništilene kuće u naselju Midan, uporištu sirijske vojske koje pobunjenici napadaju iz svoje baze u Bustan al-Bashi od subote, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Opozicioni aktivisti su saopćili su da je tri miliona stanovnika Halepa ostalo bez pitke vode pošto je u borbama pobunjenika i Vladinih u subotu snaga oštećen lokalni vodovod.

Vodovod nije popravljen ni u nedjelju, premda su radovi u toku.

(AJ Balkans)

Share This Article