Lider pobunjenika: Sirijski režim će pasti najkasnije za četiri mjeseca

sanel
By sanel

Minber.ba – Mustafa al-Sheikh, vođa Vojnog vijeća Slobodne sirijske vojske (FSA), očekuje da režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada neće opstati više od još četiri mjeseca, a naglasio je važnost jedinstva oružane opozicije unutar Sirije. “Četiri mjeseca je maksimalno vrijeme ako uzmemo u obzir nepovratne štete nanesene državnoj vojsci i pogoršanje morala njenih vojnika”, rekao je on za Al-Arabiyu.

“(Obaranje režima) može čak trajati i (samo) dva mjeseca,” dodao je on.

Al-Sheikh je objasnio da FSA, glavna opoziciona oružana skupina u Siriji, postaje snažnija i ostvaruje sve više pobjeda, posebno unutar sirijskih gradova gdje je sirijska vojska nesposobna da djeluje.

“Režimska vojska može samo napadati s borbenim avionima i tenkovima, ali je sada vrlo teško za kopnene snage ili policijske jedinice da hodaju okolo u gradovima, s izuzetkom Damaska,” rekao je on.

Sheikh je opovrgnuo tvrdnje da Slobodna sirijska vojska (FSA) nije ujedinjena, te dodao da je samo opozicija u inostranstvu podijeljena, zbog razlike u političkim stavovima i ulozi koju bi trebali imati vanjske sile.

“To se ne odražava na domaćoj sceni u Siriji. FSA brigade mogu imati različita imena, ali svi su oni dio jednog entiteta, i mi smo svi ujedinjeni i naše jedinstvo postaje mnogo jače sada nakon godinu i pol dana od početka revolucije. “

Sheikh je priznao da su postojali pokušaji od strane sirijskog režima da podijeli vodstvo FSA-a na vjerskim i etničkim osnovama.

“To je bio najopasniji izazov, ali viši časnici su osigurali da režimu ne pruže tu priliku.”

Što se tiče stranih zemalja koje bi mogle intervenirati kako bi poremetili jedinstvo FSA, Sheikh je rekao da radije ne bi posramio nijednu konkretnu arapsku ili drugu državu.

“No, sirijska revolucija je dugo bila napuštena od strane međunarodne zajednice, koja nije poduzimala akcije na političkim ili vojnim razinama i to je pridonijelo slabljenju revolucije”, kazao je on.

Sheikh je priznao da će primanje pomoći izvana zahtijevati da FSA postane organizirano institucionalno tijelo kako bi bili sigurni da oružje koje se dobije od vanjskih sila neće pasti u pogrešne ruke.

“Institucionalizacija FSA je postala moguća prebjezima više visokih časnika iz državne vojske i postoje napori iz drugih zemalja poput Francuske, Turske, i zaljevskih država da podrže ovaj korak koji se mora dogoditi, prije ili kasnije.”

Sheikh očekuje da službeno ujedinjenje FSA bude proglašeno u roku od 10 dana.

U pokušaju da ocijeni sirijsku revoluciju 18 mjeseci nakon početka, Sheikh je rekao da je do sada većina svjetskih sila podržala zahtjeve sirijskog naroda, s iznimkom Irana i Rusije.

“Ruski i iranski stavovi izgledaju jako čudno usred sve potpore koju revolucija dobija. Nažalost, borba za prevlast na Bliskom istoku puno je koštala sirijski narod”, rekao je on.

Sheikh smatra naročito Rusiju odgovornom za sposobnost sirijskog režima da prolijeva krv svog naroda.

“Bilo bi već duže vremena (sve ovo) završeno da nije bilo ruske podrške režimu”, rekao je on.

Rusija je, dodao je on, pomogla režimu da militarizuje revoluciju koja je počela čisto kao civilni ustanak.

Što se tiče pogoršanja uvjeta sirijskih izbjeglica, Sheikh smatra da je malo vjerovatno da će UN-om podržane sigurnosne zone biti uspostavljene unutar sirijske teritorije.

“FSA radi najbolje što može na zaštiti izbjeglica u područjima pod svojom kontrolom,” rekao je on.

Sheikh je također kritizirao Sirijski nacionalno vijeće (SNV) sa sjedištem u Instanbulu, glavna opozicionu skupinu, jer ne nudi potrebnu podršku za sirijske izbjeglice.

“SNC treba raditi na sirijskom tlu, a ne iz Istanbula”, dodao je on.

Za minber.ba preveo i prilagodio: Edin D.

(Minber.ba)

Share This Article