Sirijski Palestinci nisu poželjni u Libanu

sanel
By sanel

Prema procjenama Ujedinjenih naroda (UN), do početka rata u Siriji živjelo je pola miliona Palestinaca, koji su tokom proteklih decenija pobjegli od sukoba sa Izraelom. Sada hiljade njih bježe u Liban, koji ih ne želi.

Mnogi u toj zemlji, u kojoj se od ranije nalazi više od 400.000 palestinskih izbjeglica, krive Palestince za nestabilnost koja je dovela do 15-godišnjeg građanskog rata, u kojem je ubijeno najmanje 200.000 ljudi.

Dio priče o ljudima koji bježe iz Sirije još nije ispričana na pravi način. Postoje izbjeglice iz Sirije, ali nisu Sirijci. Um Mohammad i njena porodica su Palestinci. Već su imali izbjeglički status u Siriji, zemlji u kojoj su svi članovi porodice rođeni. Priča kako su ih tretirali kad su došli u Liban

“Nema humanitarne pomoći. Kad smo prelazili granicu, nas Palestince su natjerali da čekamo četiri sata. Tražili su da platimo za svako dijete, iako kod sebe nismo imali novca. Rekla sam im da bježimo zbog sukoba, ali su insistirali da platimo”, kaže Um Mohammad.

Zbog toga što su Palestinci, dozvoljeno im je da samo nakratko ostanu u Libanu. Kad je porodica tražila ljekarsku pomoć za jednogodišnju djevojčicu Talu, kojoj je potrebna operacija noge, ljekari su je odbili liječiti jer je Palestinka.

Palestinska izbjeglica Um Hussein je rekla: “Tužna sam i bijesna. Riječ je o maloj djevojčici. Nikad neće moći normalno hodati, jer se ne možemo vratiti u Damask kako bi bila operirana, a ovdje nam niko ne pomaže.”


Ratna zona

“Ako uspijete pobjeći iz domovine, izbjeći bombe i metke i pronaći utočište u susjednoj zemlji, vjerovatno mislite da je najgore iza vas. Ali ovdje u Libanu, neke izbjeglice tretiraju drugačije od ostalih. Sirijcima se dopušta da ostanu ovdje, na sigurnom. Ali ako ste Palestinac, smijete ostati u Libanu samo 15 dana, a zatim se morate vratiti u ratnu zonu”, izvijestio je iz doline Bekaa novinar Al Jazeere James Bays.

Ipak, većina ne odlazi, nego ilegalno ostaje u zemlji. U izbjegličkom centru, Palestinci iz Sirije stoje u redu i čekaju hranu. Svaka porodica dobija samo jedan madrac.

Pomoć je poslala organizacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a kažu da od Ujedinjenih naroda nisu dobili ništa. Ne mogu tražiti posao, liječiti se, niti školovati djecu, jer nemaju dozvolu za ostanak Libanu. Ne žele otkrivati identitet, zato što strahuju da bi mogli biti uhapšeni ili napadnuti.

Palestinski izbjeglica, koji nije htio biti imenovan, kazao je: “Život u Libanu je težak, jer smo ovdje ilegalno. Ako se vratimo, živjet ćemo pod granatama. Ako ostanemo ovdje, prekršit ćemo zakon. Treću opciju nemamo i jednostavno smo umorni. Tražim od međunarodne zajednice i libanske Vlade da nas tretira kao ljude.”

Procjenjuje se da se najmanje 3.000 palestinskih porodica iz Sirije nalazi u Libanu. Gotovo polovina ih je smještena u dolini Bekaa, u izbjegličkim kampovima i privatnim kućama.

(AJ Balkans)

Share This Article