Obama povećava broj špijuna na granici sa Sirijom

sanel
By sanel

Američki predsjednik Barak Obama šalje još veći broj špijuna i diplomata na tursku granicu sa Sirijom radi obučavanja sirijskih pobunjenika i intenziviranja potrage za boraca Al kaide u cilju njihovog iskorjenjivanja, a  koji sada čine veliki dio opozicionih snaga.

Već mjesecima, CIA ima svoje ljude u regionu koji prebacuju  oružje iz trećih zemalja kao što su Saudijska Arabija i Katar, podsjeća se u tekstu na analitičkom sajtu Antiwar.com.

Oni su tu da spriječe da pomoć SAD i saveznika padne u ruke džihadski orijentisanih boraca, koji, takođe, žele da zbace režim predsjednika Bašara al Asada.

Međutim, prema pisanju “Vašington posta” i “Los Anđeles tajmsa”, koji se pozivaju na izvore u trećim zemljama i na obavještajce, SAD ne znaju ko dobija oružje i novac.

“Vašington post” opisuje ovo pojačano američko prisustvo na turskoj granici kao dio Obaminog plana “ da pomogne pobunjenicima prvo u vojnom smislu, ali bez direktnog slanja oružja, i u političkom  smislu  da pobijedi unutrašnje neprijatelje, odnosno finansijski snabdjevene i dobro organizovane islamistge koji su došli u Siriju iz Iraka i drugih dijelova Persijskog zaliva.

Ipak, ne može se reći da SAD ne doprinose sukobima u Siriji što se tiče oružja. Vašington daje oružje saveznicima u Zalivu koji ga dalje  prosljeđuju pobunjenicima u Siriji, preko operativaca CIA.

Neko bi pomislio da skupo prisustvo Al kaide, koja se bori za promjenu režima u Siriji, može da obeshrabri Obaminu administraciju u pružanju pomoći opoziciji, ali očigledno to nije dovoljno da poremeti planove Vašingtona da smjeni  režim u Damasku, kako bi se eliminisao glavni saveznik Irana na Bliskom istoku i učvrstila pozicija SAD u regionu.

“Antivor” sajt je projekat Fondacije Instituta “RandolF Born”, nazvan po poznatom američkom novinaru, kritičaru društva i političkom aktivisti sa početka 20. vijeka, koji se hrabro protivio američkoj intervenciji u Prvom svjetskom ratu.  

Ovaj institut promoviše neintervencionističku spoljnu politiku za SAD kao najbolji način stvaranja mirnog, prosperitetnijeg svijeta.

(Srna)

Share This Article