Kur’anske zanimljivosti (3. dio)

sanel
By sanel

Priredio: Nermin Avdić
Viđenje džinna u njihovom stvarnom obliku?! 1.Može li iko tvrditi da vidi džinne u njihovom stvarnom obliku? Ne, to je nemoguće, jer se suprotstavlja riječima Allaha Uzvišenog: ”On (šejtan) vas vidi, on i vojske njegove, odakle vi njih ne vidite.” (El-E’araf, 27) 2.Kaže Allah Uzvišeni: ”Neka se čestiti i imućni među vama ne zaklinju da više neće pomagati rođake i siromahe, i one koji su na Allahovom putu rodni kraj svoj napustili, VEL JA’FUU VEL JASFEHUU! Zar vama ne bi bilo drago da i vama Allah oprosti? A Allah prašta i milostiv je.” (En-Nur, 22)
Da li postoji razlika između riječi el-afv i es-safh koje su spomenute u ajetu i koja je?
–    Da, postoji.
Izraz el-afv se odnosi na čovjeka koji oprosti nekome krivicu, ali u njegovom srcu ostane neki trag ljutnje ili prezira, dok se es-safh odnosi na čovjeka koji oprosti nekome, a u njegovom srcu ne ostane ni truna ljutnje, kao da mu taj čovjek nije bio ni naudio.

3.”I ne budite kao oni koji su, da se pokažu svijetu, nadmeno iz grada svoga izašli da bi od Allahovog puta odvraćali. A Allah dobro zna ono što oni rade.” (El-Enfal, 47)
Ko su oni koji su izašli nadmeno i da se pokažu svijetu?

–    To su bili Ebu Džehl i njegovi prijatelji kada su izašli na dan Bedra kako bi spasili karavane, tako da su izašli vodeći pjevačice koje će ih zabavljati, te noseći muzičke instrumente, kako bi ih Arapi uvijek spominjali i pričali o njihovom položaju i ugledu među njima.

4.Na veličinu i značaj zikra, tj. spominjanja Allaha Uzvišenog, upućuje to što je ibadet (obredoslovlje) povezan sa zikrom tako što je propisano da se poslije ibadeta čini zikr. Navedi četiri vrste ibadeta poslije kojih je Allah Uzvišeni naredio zikr!
–    Namaz: ”A kada namaz završite, Allaha spominjite, i stojeći, i sjedeći, i ležeći.” (En-Nisa, 103)
–    Post: ”U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima, jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga posti, a ko bude bolestan ili se zadesi na putu, neka isti broj dana naposti. Allah hoće da vam olakša, a ne da teškoće imate, da određeni broj dana ispunite i da Allaha veličate za uputu koju vam je dao, te da zahvalni budete.” (El-Bekare, 185)
–    Hadždž: ”A kada završite obrede vaše (hadžske), Allaha spominjite kao što spominjete pretke vaše, pa i više od toga!” (El-Bekare, 200)
–    Džihad: ”O vjernici, kad se s kakvom četom sukobite, smjeli budite i neprestano Allaha spominjite da biste postigli što želite.” (El-Enfal, 45)

5.Koji je najveći broj (cifra) koji je spomenut u Kur’anu i koji ajet to dokazuje?
–    To je broj: stotinu hiljada (100-000), kao što kaže Allah Uzvišeni:
”…i poslasmo ga (Junusa, alejhis-selam) stotini hiljada ljudi, i više.” (Es-Safat, 147)

Share This Article