Turkmenske trupe bore se protiv Assada

sanel
By sanel

Ali Besir, vođa turkmenskih pobunjeničkih trupa “Sultan Abdulhamid” i “Sultan Mehmed Fatih” u Siriji izjavio je kako bi, ukoliko bi se ujedinili, broj turkmenskih pobunjenika narastao na brojku između 20 i 25 hiljada.

Besir za je novinarima agencije Anadolija (AA) govorio o stanju u kojem se Turkmeni nalaze u Siriji. Besir je rekao kako su problemi Turkmena u Siriji povećani nakon što su turski državni zvaničnici 1995. godine optužili Damask da potpomaže terorističku grupu PKK.

“Tada su u Halepu i Lazkiyi odjeknule tri eksplozije za koje su lažno optužili sirijske Turkmene. Tada su tvrdili da djelujemo pod patronatom Republike Turske, što je rezultiralo hapšenjem 3.000 Turkmena. Mi nismo imali ništa s tim eksplozijama. Unatoč tome sirijska vlada je počela praviti sve jače pritiske na pripadnike turkmenskog naroda”, govori Besir.

“Počelo je prije 15 mjeseci sa 17 Turkmena”

Besir navodi kako su prve pobune protiv snaga Bashara al-Asada izveli Turkmeni iz halepskih četvrti Hulluk, Haydariye, Şeyh Hidir, Dag i Seyh Fariz.  

“Željeli smo slobodu za svoj narod. Zbog toga smo se i uključili u ovaj rat. Sve je počelo prije 15 mjeseci s pobunom 17 ljudi. Spomenuta halepska naselja su i dalje pod našom komandom”, tvrdi Besir.

On kaže kako je područje između sjevernog i centralnog dijela Halepa pod kontrolom turkmeskih pobunjenika.

“Trenutno imamo 350 vojnika, kao i 1.500 rezervista. Naše trupe imaju samo stotinu komada oružja i to koriste naizmjenično. Većinu oružja smo kupili iz privatnih sredstava, a nešto smo ali ima i nešto što smo zaplijenili u napadima na policijske stanice. Ljudi nas mole da im damo oružje. Žele da se bore, ali mi ih ne možemo primiti u naše postrojbe bez oružja”, govori Besir za AA.

Objašnjava da je politika Republike Turske da ne naoružava Turkmene Sirije, te da podržava tu odluku.

“Međutim od materijalnih sredstava koje nam pruža turski narod, možemo sami da nabavimo potrebno oružje. Ako se Turkmeni Sirije ujedine imat ćemo skupinu koja broji od 20 do 25 hiljada ljudi”, smatra Besir.

Unatoč činjenici da grupacije turkmesnkih pobunjenika direktno ne sarađuju, kako AA saznaje, između njih postoji komunikacija.

Prema tvrdnjama Besira, ove grupacije sarađuju sa Slobodnom sirijskom vojskom. Besira se slaže s idejom o formiranju tampon zone u Siriji.

“Tampon zona se može formirati na oslobođenim teritorijima na sjeveru. Mi podržavamo tu ideju, ali NATO i Turska moraju donijeti odluku o tome. Assadove snage nas neprestano bombardiraju iz teškog što nam veoma otežava borbu”, rekao je Besir.

Besir kažem kako Turkmeni imaju svoju vojnu hijerarhiju, ali da djeluju u koordinaciji sa Slobodnom vojskom Sirije.

On dodaje kako su njihove želje da poslije Assada stvore demokratsku državu u kojoj će sve etničke grupacije imati jednaka prava.

Besir je objasnio da Slobodna vojska Sirije kontrolira 65 teritorija Halepa. Tvrdi da se Assadove snage i pobunjenici rijetko direktno sukobljavaju, jer režimska vojska napada uglavnom avionima i helikopterima iz zraka.

(Anadolija)

Share This Article