Asadova pomoćnica Bouthaina Shaaban danas u Kini

sanel
By sanel
Bouthaina Shaaban, viša pomoćnica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, otputovala je danas u Kinu na pregovore o aktuelnoj krizi, izjavili su zvaničnici. Shaaban će se sastati sa kineskim ministrom vanjskih poslova Yangom Jiechiem.

Iz Ministarstva je saopćeno kako je ovo pokušaj približvanja implementaciji UN-ovog mirovnog plana na koji je Kina do sada dva puta stavila veto.

U međuvremenu, UN-ova zvaničnica Valerie Amos je krenula u Siriju kako bi procijenila kojim putevima će biti poslana pomoć, te će tražiti vize za strane bolničare. Sirijski Crveni polumjesec i dalje pokušava dostaviti hranu.

Ujedinjeni narodi su saopćili kako je skoro dva miliona sirijskih civila pogođeno krizom, a više od milion je napustilo svoje domove.

Deseci hiljada ljudi su prešli preko sirijske granice u Tursku, Jordan, Libanon i Irak bježeći od nasilja koje se širi njihovom zemljom.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Qin Gang je izjavio kako će Kina uvijek svojim radom stvarati balans između Sirijske vlade i opozicije.

Ponovio je da Kina poziva na praktičnu implementaciju mirovnog plana bivšeg UN-ovog izaslanika Kofija Annana i na hitni prekid vatre.

“Ugostivši Shaabanu Kina pokazuje da radi na sirijskom problemu”, rekao je Qin dodavši kako Kina razmatra opciju da pozove i opozicijske grupe u što skorije vrijeme.

Kina je, uz Rusiju koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, glasala protiv UN-ove rezolucije kojom se osuđuje nasilje Assadovog režima. Korespondenti kažu kako se ovim sastnakom želi skrenuti pažnja s kritikovanja i pokazati da pokušavaju naći političko rješenje za sirijsku krizu.

(klix.ba)

Share This Article