Obamina tajna pomoć pobunjenicima Sirije

sanel
By sanel

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je potpisao tajnu autorizaciju za američku potporu sirijskim pobunjenicima kako bi se s vlasti svrgnuo predsjednik Bashar al-Assad i njegova Vlada, prenosi Reuters. Bijela kuća je odbila komentirati ove navode.

Obamina zapovijed, odobrena ranije ove godine, poznata kao obavještajna “odluka”, naširoko dozvoljava CIA-i i drugim obavještajnim agencijama da osiguraju potporu koja bi mogla biti od pomoći pobunjenicima da svrgnu Assada.

Ova su nastojanja intezivirana prošlog mjeseca nakon što Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije uspjelo nametnuti strože sankcije protiv vlade u Damasku. Bijela kuća za sada ne naoružava pobunjenike iako to čine neki američki saveznici, a na koji način CIA i druge američke agencije pomažu pobunjenike i dalje nije jasno.

Tajni operativni centar

Američki i europski dužnosnici su rekli da je u posljednjih nekoliko tjedana došlo do značajnijeg napretka u koherentnosti i učinkovitosti sirijskih pobunjeničkih skupina. To je značajna promjena u procjeni pobunjenika od strane zapadnih zemalja, koje su prethodno karakterizirale Assadove protivnike kao neorganizirane, skoro kaotične, skupine.

Izvori unutar američke Vlade priznali su da su pod predsjednikovom odlukom Sjedinjene Države surađivale s tajnim operativnim centrom kojim rukovodi Turska zajedno sa svojim saveznicima. Prije nekoliko dana se saznalo da je, zajedno sa Saudijskom Arabijom i Katarom, Turska uspostavila tajnu bazu blizu granice sa Sirijom kako bi se pružila izravna vojna i komunikacijska pomoć Assadovim protivnicima.

Taj, takozvani, “nervni centar”, je smješten u gradu Adana na jugu Turske koji je od sirijske granice udaljen oko 60 kilometara. Tu se, inače, nalazi velika američka vojna baza Incirlik, gdje Sjedinjene Države imaju značajne vojne i obavještajne snage.

Turska sve energičnije traži odlazak Assadove vlade, a predstavnici turske Vlade su rekli kako su bivši i sadašnji dužnosnici američke administracije od njih tražili pojačanu aktivnost u osiguravanju obuke i opremanja sirijskih pobunjenika.

Izvori iz nekoliko europskih zemalja rekli su da su bogate saudijske i katarske obitelji osigurale značajna materijalna sredstva za pobunjenike. Predstavnici Vlada u Rijadu i Dohi mjesecima pozivaju Assada da ode s vlasti.

Američka TV mreža NBC javlja da su pobunjenici u Siriji, preko Turske, dobili ručne raketne bacače MANPAD. Politički savjetnik Sirijske slobodne vojske Bassam al-Dada, negirao je informacije NBC-a, rekavši za Al-Arabiyu da “Slobodna sirijska vojska ne posjeduje takvo oružje”. Američka Vlada nije mogla potvrditi dopremu MANPAD-a, ali nije tu informaciju ni zanijekala.

Trenutačni i bivši američki i europski dužnosnici ranije su izjavili kako je snabdijevanje oružjem, uglavnom organizirano i plaćeno od strane Katara i Saudijske Arabije, bilo limitirano na pješačko naoružanje i ograničeni broj protutenkovskog oružja, poput bazuka.

Koliko se za sada zna, Amerikanci nisu uključeni u osiguravaju oružja Assadovim protivnicima. Da bi to bilo moguće, predsjednik mora odobriti dodatak poznat pod imenom “memorandum o notifikaciji” svojoj inicijalnoj odredbi o obavještajnim djelatnostima.

Civilna pomoć

Odvojeno od predsjedničke tajne odluke, Obamina administracija je javno priopćila da osigurava civilnu pomoć za Assadove protivnike. State Department je objavio da je američka Vlada odvojila 25 milijuna dolara za takozvanu “nesmrtonosnu” pomoć sirijskoj oporbi.

Riječ je uglavnom o komunikacijskoj opremi, uključujući kodiranu radio vezu. Američko državno tajništvo je priopćilo da je odvojeno 64 milijuna dolara za humanitarnu pomoć građanima Sirije.

U međuvremenu je američko Ministarstvo financija povrdilo da je dalo autorizaciju sirijskoj Skupini za podršku, koja je washingtonski predstavnik Slobodne sirijske vojske, da može provoditi financijske transakcije u korist te pobunjeničke frakcije.

Neki američki zakonodavci, poput republikanskih senator Johna McCaina i Lindsaya Grahama, kritizirali su predsjednika Obamu da presporo reagira u pomaganju pobunjenicima, te su sugerirali da američka Vlada bude izravno uključena u naoružavanje Assadovih protivnika. Drugi su zakonodavci pozivali na oprez, uz opasku da se vrlo malo zna o mnogim pobunjeničkim skupinama.

Mediji u posljednje vrijeme javljaju da među pobunjeničkim grupama u Siriji raste utjecaj boraca od kojih su neki povezani s Al Kaidom i njenim saveznicima. Međutim, američki i europski dužnosnici, za sada, ne vjeruju da ti borci imaju dominantnu ulogu među Assadovim protivnicima.

Na svjedočenju u Senatuu utorak je rečeno da su od prošlog prosinca pripadnici Al Kaide izveli više od 20 napada protiv sirijskih snaga sigurnosti. Uglavnom su sve to bili samoubilački napadi, koji su rezultirali smrću 200 ljudi i preko tisuću ranjenih. Prema prvim procjenama, Al Kaida u Siriji ima oko 200 operativaca koje čine veterani rata u Iraku, manji broj inozemnih boraca i manji broj lokalnih boraca.

Iako američke i savezničke obavještajne agencije smatraju da sirijski pobunjenici napreduju u borbi protiv Assadovih snaga, ističu kako sukob nije ni blizu kraja, te da bi mogao potrajati još godinama.

(AJ Balkans)

Share This Article