Razgovor sa glasnogovornikom brigade Et-Tevhid u Aleppu

sanel
By sanel

Novinarka Mona Mahmud je razgovarala je preko telefona sa Baširom el Hadžijem, glasnogovornikom brigade EtTevhid u Aleppu.

On je izjavio kako je FSA odlučila formirati brigadu Tevhid koja bi se isključivo borila u Aleppu, kao i da se brigada sastoji od 3.500 boraca.

El Hadži je za ime brigade izjavio da iako zvuči islamski nema nikakve veze sa islamom ili grupom el Kaida.

„Odabrali smo ovaj naziv jer upućuje na jedinstvo brigada u borbi protiv režimskih snaga. Sada kontrolišemo devet susjedstva koji su na istočnom dijelu grada kao i tri na zapadnom dijelu grada.

Kontrolom četvrti na istočnoj strani grada također držimo pod punom kontrolom i civilni aerodrom.

Mi smo proširilii našu kontrolu na zapadnom dijelu grada do el-Rawsa kvarta gdje se nalazi škola artiljeraca. To je baza koju je režim koristio da puca na grad.

Imali smo primirje s Beri klanom, koji su Shabihe. Zamolili smo ih da ostanu kod kuće i da ne učestvuju u bilo kakvim borbama, ali nisu se povinovali primirju.

Napadali smo jednu od policijskih stanica u gradu kada je Berri klan počeo pucati na nas s leđa. Ubili su 15 članova FSA. Vodili smo žestoku bitku s njima, ubili smo 20 pripadnika klana i uhapsili još 50.

Onda smo imali improvizirano suđenje. Imali smo i sudije kao i advokate odbrane. Tokom suđenja ustanovljeno je da je sedmoro članova Berri klana bilo uključeno u ubistva, presuda je donešena da se strijeljaju. Drugim će biti suđeno kad padne režim.

Imamo puno zarobljenika koje čeka suđenje nakon što režim padne ukoliko su im rule čiste od krvi sirijskog naroda, inače ih odmah ubijaamo.

Osvojili smo trgovine pšenice u Rifiki i Marrai, dovozimo ga trenutno u Aleppo ali prvo ga moramo odnijeti u mlinove kako bi se moglo koristiti. Vrlo je komplikovano i teško ali nemamo drugog izbora.

Danas smo u ulici Salaheddine pronašli 20 tijela,sva tijela su unakažena tako da ne možemo prepoznati da li se radi o borcima ili civilima.

Svi ulazi u grad su pod našom kontrolom. Nijedan automobil ne može ući u grad bez našeg dopuštenja.

Borba još uvijek traje. Dobili smo danas pojačanje od 400 boraca koji će se boriti s nama..

Jučer smo uništili 20 režimskih tenkova. Režim koristi tenkove i MiG-21 avione za napad na FSA ali najviše štetet je naneseno civilima, više nego borcima FSA.

Sve njihove granate pale su na stanovništvo jer nisu bili precizni i ispaljuju ih 20-30 km udaljeni od grada.

(Islambosna.ba)

Share This Article