Erdogan i Obama telefonom razgovarali o Siriji

sanel
By sanel

Vlada Republike Turske je saopćila da su turski premijer Recep Tayyip Erdogan i predsjednik SAD-a Barack Obama danas telefonski razgovarali o posljednim dešavanjima u Siriji.

U telefonskom razgovoru lideri su potcrtali važnost intenziviranja političke tranzicije u toj zemlji i odlaska s vlasti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Dvojica lidera su istakla važnost koordiniranog pristupa kako bi bile ubrzane demokratske reforme u Siriji.

“Lideri su izrazili zabrinutost pogoršanjem situacije u Siriji i pojačanim nasiljem koje sirijski režim provodi protiv vlastitog naroda, a posebno posljednjih dana u gradu Halepu”, istaknuto je u saopćenju.

“Premijer Erdogan i američki predsjednik Obama složili su se da je potrebno na koordiniran način uložiti dodatne napore kako bi se pružila pomoć sirijskim državljanima koji su izbjegli u Tursku i susjedne zemlje”, navodi se u saopćenju.
“Dvojica lidera su poslali jasnu poruku da dvije zemlje žele zajedničkim naporima nastaviti aktivnosti na pospješivanju procesa demokratske tranzicije u Siriji”, navedeno je u saopčenju turske vlade.

U saopćenju iz Bijele kuće navedeno je da su se Erdogan i Obama “dogovorili o potrebi da se koordiniranim pristupom dvije zemlje ubrza politička tranzicija u Siriji kako bi sirijski predsjednik Bashar al-Assad bio uklonjen sa vlasti i kako bi bila ispunjena demokratska prava sirijskog naroda”.

(Anadolija)

Share This Article