Sirijska opozicija: Očekujemo potporu osolobodilačkoj vojsci u naoružanju

sanel
By sanel

Vođa sirijske opozicije u egzilu, u trenutku dok traju napadi režimskih snaga na pobunjeničko uporište i drugi najveći grad u zemlji Alep, u subotu je zatražio od bratskih i prijateljskih zemalja da naoružaju pobunjenike i poručio da se predsjedniku Bašaru al-Asadu mora suditi za masakre Sirijaca.

“Od braće očekujemo potporu sirijskoj oslobodilačkoj vojsci, jer se pobunjenici bore starim oružjem”, rekao je na konferenciji za novinare u Abu Dhabiju Abdel Baset Sajada, predsjednik Sirijskog nacionalnog vijeća (SNC), glavne oporbene skupine.

“Želimo oružje kojim ćemo moći zaustaviti oklopna vozila i borbene avione”, kazao je Sajda upozorivši da je režim planirao velike masakre u Alepu, na sjeverozapadu Sirije.

Šef SNC-a je to rekao nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Abdalahom Ben Zajedom Al-Nahjanom.

Istaknuo je da pobunjenicima treba podrška kako bi postigli rezultate u pobuni, pokrenutoj u martu 2011. i kako bi se “sirijskom narodu omogućila samoodbrana od režimskog stroja smrti”.

Opoziciji treba najmanje 145 miliona dolara mjesečno za osnovne potrebe, a posljednjih mjeseci je dobivala 15 miliona, dodao je šef SNC-a koji je zahvalio Saudijskoj Arabiji na 72 miliona dolara, skupljenih tokom petodnevne kampanje skupljanja pomoći sirijskom narodu.

Sajda je isključio rješenje slično primijenjenom u Jemenu, gdje je nakon odlaska s vlasti amenstiran predsjednik Ali Abdalah Saleh nakon jednogodišnje narodne pobune.

Objasnio je da su u Siriji počinjeni masakri i da se Asadu mora suditi.

Najavio je da će se u septembru opozicija obratiti Općoj skupštini Ujedinjenih naroda nakon trostrukog rusko-kineskog veta u Vijeću sigurnosti protiv rezolucije kojom se osuđuje režim u Damasku.

(Hina)

Share This Article