U Siriji ubijena 42 učesnika protesta

sanel
By sanel

Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji saopćila je da su sukobi u toj zemlji nastavljeni i danas i da su u neredima i napadima sirijske vojske na demonstrante, koji su nakon klanjanja džuma-namaza protestirali na ulicama, poginule najmanje 42 osobe.

Sirijsko revolucionarno vijeće također saopćava da sukobi ne prestaju i da je regija Salaheddin u Halepu pod konstantnim bombardovanjem vojnih helikoptera sirijske vojske. U saopćenju Vijeća se navodi da je sirijska vojska pucala i na demonstrante ispred džamija u Halepu koji su protestirali protiv situacije u zemlji.

Ističući da se operacije sirijske vojske i granatiranje gradova i dalje nastavljaju, iz Vijeća saopćavaju da je regija Deraya u Damasku pod konstantnom paljbom snajperista sirijske vojske koji pucaju na sve što se kreće.

S druge strane, zvaničnici Republike Turske su otvorili dva granična prelaza sa Sirijom, koji su bili zatvoreni radi obavljanja kontrola. Novinar agencije Anadolija je posjetio prelaz Akcakale i javio da ga ljudi bez problema koriste.

(Anadolija)

Share This Article